Klaus Iohannis: “Vreau o Românie în care părinții și bunicii noștri să fie cu adevărat respectați”

Klaus Iohannis

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Personelor Vârstnice, candidatul ACL pentru Preşedinţie, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

“Felul în care o societate tratează persoanele vârstnice arată gradul ei de dezvoltare. La 25 de ani după Revoluția din 1989, vreau să avem o Românie în care părinții și bunicii noștri să fie cu adevărat respectați, reprezentați și prețuiți.

Nu este atât de ușor să schimbi mentalități și sisteme, dar sunt încrezător că, dacă românii îmi vor da votul lor, am forța și determinarea să fac acest lucru posibil.

Părinții și bunicii noștri au trecut prin ce a fost mai greu în perioada comunismului, au trăit lipsa de libertate, greutățile tranziției și iluzia schimbării. Ei sunt cei care au muncit pentru ca această societate să meargă înainte, iar ea nu îi răsplătește suficient.

România se află în prezent departe de ceea ce se numeşte politică incluzivă, îmbătrânire activă şi mod de viaţă autonom. Pentru aceste obiective este nevoie de ceea ce Partidul Național Liberal a susţinut întotdeauna – politici pro-active şi programe adaptate tendinţelor demografice actuale, nu doar asigurarea pensiilor lunare şi serviciilor sociale, care oricum nu reușesc să acopere nevoile vârstnicilor.

Consider că sistemul de pensii nu are nevoie de o abordare care să se schimbe de la un ciclu electoral la altul. La fel ca și în cazul celorlalte mari sisteme publice, precum educația și sănătatea, avem nevoie de o viziune care să reglementeze pe termenul lung acest sistem. Una dintre prioritățile mele, dacă voi fi ales președintele României, este să generez o amplă discuție cu toate forțele politice cu privire la viitorul sistemului de pensii.

Decidenții politici vor fi puși în fața unei alegeri: menținem actualul sistem, bazat pe principiul solidarităţii între generaţii, în care plata pensiilor se face din contribuțiile celor aflați în muncă, sau trecem la un sistem de conturi individuale de economisire prin investiţii prudenţiale, centrat pe principiul contributivității, al responsabilității individuale și al definirii şi garantării beneficiilor.

În paralel cu sistemul public de pensii, consider că este necesar să ne îndreptăm atenția și către alte formule de asigurare de venituri la bătrânețe. Mă refer în primul rând la întărirea încrederii participanţilor în sistemul de pensii private obligatorii – pilonul II și la lărgirea bazei participanţilor la acesta, ceea ce necesită modificarea legislației. De asemenea, este necesară o dezbatere serioasă referitoare la încurajarea pensiilor private facultative – pilonul III, prin acordarea unui regim egal de deductibilităţi fiscale pentru asigurările de viaţă plătite sub formă de pensie și posibilitatea diversificării portofoliului de investiţii.

Ca președinte, voi încuraja totodată discuțiile cu privire la introducerea unui sistem de pensii ocupaţionale și a unui sistem de asigurări sociale pentru activităţi ocazionale.

Persoanele în vârstă vor avea în mine un președinte care le respectă și care le reprezintă cu decență. Cred în păstrarea demnităţii umane pe tot parcursul vieţii şi în dreptul de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, indiferent de vârstă.

La mulţi ani seniorilor noştri!”

Unii au citit și asta: