in

Leul- printre monedele cu cea mai puternicǎ apreciere din lume

Euro îşi continuǎ declinul faţǎ de majoritatea monedelor, situaţia din Grecia continuând sǎ erodeze încrederea în moneda europeanǎ. Dolarul american pune la rândul sǎu presiune pe Euro, apreciindu-se atât datoritǎ creşterii economice spectaculoase a SUA în ultimul trimestru al anului trecut, cât şi ca urmare a relansǎrii « speranţelor » privind o posibilǎ creştere a dobânzii de referinţǎ. Yenul japonez- cea mai mare apreciere în raport cu Euro; Leul – cea mai mare creştere din Europa şi una dintre cele mai mari din lume.

«În luna ianuarie, Yenul japonez a marcat cea mai mare apreciere faţǎ de moneda Euro, de 5,91%, urmat- conform perechilor valutare tranzacţionate prin platforma X-Trade Brokers- de Leu, care a înregistrat o creştere de 3,12%. Evident, în ambele cazuri, au fost mai mulţi factori care au condus la aceste evoluţii, <<numitorul comun> fiind deprecierea generalǎ a Euro, ca urmare a situaţiei delicate a Greciei, ce afecteazǎ încrederea în moneda europeanǎ. Faţǎ de dolarul american, Euro a scǎzut cu 3,05% de la începutul anului şi pânǎ la sfârşitul sǎptǎmânii trecute, creşterea economicǎ realizatǎ de SUA în ultimul trimestru al anului trecut susţinând puternic acest trend », a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est.

Perechea EURJPY a început anul cu o valoare de 132,97 şi a încheiat sǎptǎmâna trecutǎ la nivelul de 125,10. Faţǎ de dolarul american, Euro a scǎzut de la 1,4301 USD pentru 1 EUR la începutul lunii ianuarie la 1,3864 USD pentru 1 EUR la închiderea şedinţei de vineri, evoluţia fiind susţinutǎ de anunţarea unei creşteri economice cu 5,7% a economiei SUA în trimestrul al patrulea al anului trecut- peste aşteptǎrile analiştilor. În ceea ce priveşte Leul, « creşterea se datoreazǎ atât <<atacurilor>> pe aprecierea monedei naţionale realizate de speculatorii din strǎinǎtate, cât şi veştilor pozitive privind eliberarea noilor tranşe din împrumutul FMI. De asemenea, faptul cǎ dobânda de referinţǎ a rǎmas cea mai ridicatǎ din UE (chiar şi dupǎ ultima ajustare) a încurajat investiţiile şi cererea de lei, susţinând aprecierea monedei naţionale », aratǎ analiştii de la X-Trade Brokers.

Euro a înregistrat scǎderi faţǎ de majoritatea monedelor de pe continent: faţǎ de Euro, Zlotul polonez s-a întǎrit cu 1,58%, Coroana cehǎ cu 0,53%, Francul elveţian cu 0,85%, Lira Sterlinǎ cu 2,29% etc. Forintul a scǎzut cu 0,49% de la începutul lunii ianuarie şi pânǎ la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de vinerea trecutǎ, fiind considerat încǎ de mulţi analişti drept supra-apreciat faţǎ de moneda Euro şi starea economiei Ungariei.

« Privind evoluţia Leului în luna ianuarie, trebuie subliniat cǎ acesta a oferit printre cele mai bune oportunitǎţi de câştig de pe piaţǎ, întrucât a manifestat o volatilitate ridicatǎ în raport cu dolarul american, respectiv de 5,21%, între valorile minimǎ şi, respectiv, maximǎ înregistrate în ianuarie ; din aceastǎ perspectivǎ, Leul s-a aflat în acelaşi eşalon cu  Euro, Yenul japonez şi dolarul australian, care au variat de asemenea cu peste 5% faţǎ de USD », a precizat Victor Safta. Cea mai mare volatilitate de pe piaţǎ a înregistrat-o însǎ, în luna ianuarie, moneda EURO în raport cu Yenul (7,66%).

« În lipsa unor <<elemente surprizǎ>>, ne aşteptǎm ca în aceastǎ sǎptǎmânǎ Leul sǎ îşi menţinǎ aprecierea ; zilele care urmeazǎ sunt însǎ destul de încǎrcate în ceea ce priveşte publicarea unor indicatori macroeconomici importanţi, în special din SUA şi Marea Britanie, care, împreunǎ cu evoluţiile din Grecia, pot avea influenţe importante asupra cursului Euro, cu efecte în consecinţǎ asupra Leului », a arǎtat Victor Safta.