Lingurarii din Spanţov: oamenii care nu lasă tradiţia să moară (Galerie FOTO + VIDEO)

© foto: infomuntenia.ro
mesterii din Spantov (6)

În comuna Spanţov, judeţul Călăraşi, meseria nu se fură. Se pierde. Doar cinci meseriaşi lingurari mai cioplesc în lemne obiecte din ce în ce mai inutile. Cine mai mănâncă în ziua de astăzi cu lingură de lemn, ori de ce ai folosi o incomodă copaie din lemn în situaţia în care un lighean chinezesc, din plastic, este, de multe ori, mai ieftin?!

Doar unele tradiţii mai aduc muşterii cioplitorilor în lemnul de plop alb care se găseşte din belşug spre Dunăre. Legea nescrisă spune că pomana morţilor nu este primită cu tacâmuri din tinichea.

Comunitatea din Spanţov (jud. Călăraşi) se confruntă cu un grad ridicat de sărăcie, într-o localitate în care există puţine oportunităţi economice, iar abandonul şcolar este crescut în rândul tinerilor. Pentru a găsi soluţii pentru problemele cu care se confruntă comuna lor, Estera Anghel, Cristina Costea şi Emilia Ion au înfiinţat în 2010 Asociaţia Împreună pentru Viitor, cu sprijinul Fundaţiei PACT.

mesterii din Spantov (5)

Primul proiect al asociaţiei a fost renovarea unui teren de sport din comunitate, urmat de un club de educaţie alternativă pentru copii. În 2013, membrii asociaţiei au cercetat, împreună cu 50 de voluntari, obiceiurile ce există în comunitate şi au descoperit că există o tradiţie străveche legată de prelucrarea lemnului.

Astfel, împreună cu ultimii cinci meşteri care mai ştiau să cioplească, au început să pună pe roate o afacere socială care să valorifice produsele tradiţionale din lemn.

Sâmbătă, 23 august, a avut loc lansarea acestui proiect social. Tinerii s-au întrecut în momente artistice (dansuri populare şi moderne) iar meseriaşii au făcut demonstraţii live.

Tataia Gheorghe are 84 de ani şi ciopleşte lemnul de la vârsta de 12 ani. Este modest şi spune că are şcoala vieţii şi că şi acum mai are câte ceva de învăţat, chiar şi de la cei mai tineri.

mesterii din Spantov (16)

mesterii din Spantov (17)

mesterii din Spantov (18) mesterii din Spantov (19) mesterii din Spantov (23) mesterii din Spantov (30) mesterii din Spantov (31) mesterii din Spantov (38) mesterii din Spantov (40) mesterii din Spantov (42) mesterii din Spantov (46) mesterii din Spantov (49) mesterii din Spantov (50)

“Viteazu'” este mai tânăr, dar este la fel de priceput ca Tataia. El s-a apucat de cioplit lemnul la 17 ani. La 20 s-a însurat. Spune că Domnul Iisus Hristos este cel mai faimos tâmplar. Asta îi dă o mândrie aparte atunci când lucrează lemnul. Tot el spune că uneltele sunt foarte importante dar treaba nu are cum să nu iasă bună dacă lucrezi cu sufletul.

mesterii din Spantov (24) mesterii din Spantov (25) mesterii din Spantov (26) mesterii din Spantov (27) mesterii din Spantov (28) mesterii din Spantov (32) mesterii din Spantov (33) mesterii din Spantov (35) mesterii din Spantov (36) mesterii din Spantov (37) mesterii din Spantov (43)

“Ne bucurăm că am reușit ne mobilizăm, să strângem 50 de voluntari în asociație și în jurul acestei afaceri sociale. De când am început să lucrăm cu cei 5 meșteri în proiect, mai mulți oameni din comunitate care renunțaseră să mai lucreze cu lemnul au redescoperit plăcerea pentru meșteșug și potențialul său economic și vor să se alăture afacerii”, declară Estera Anghel, coordonatorul afacerii sociale și reprezentant al Asociației Împreună pentru Viitor.

Irina Pop, Manager de proiect în cadrul Fundației PACT, a completat: „Această afacere îi ajută să mențină vie o tradiție din străbuni care să le aducă și noi venituri în comunitate. Deși proiectul este la final, afacerea și provocările abia încep. Ne dorim ca această întreprindere socială să fie nu numai o oportunitate nouă pentru oamenii din comunitate, ci și o modalitate de a-i aduce împreună. Afacerea este a comunității, dovadă fiind și implicarea tinerilor din comunitate în găsirea numelui și a elementelor cheie în promovarea întreprinderii.”

Acest proiect este finanțat de Petrom prin programul Ţara lui Andrei.

Urmăriţi în următoarele clipuri VIDEO ce minunăţii ies din mâinile meşterilor lingurari din Spanţov:

Unii au citit și asta: