Luna interculturală la Spanțov: tinerii provoacă schimbarea

spantov

Cafenea publică. Bibliotecă Vie. Teatru Forum. Dezbateri publice. Acestea sunt metodele creative prin care tinerii din Spanțov adună idei și soluții din comunitate, pentru nevoile lor. Ei vă invită să fiți alături de ei în Luna Interculturală, folosind metodele în 4 evenimente specifice, pentru a arăta care sunt problemele cu care se confruntă și a identifica soluții alături de comunitate:
– 27 iunie, Cafenea publică, Nevoile tinerilor din comunitate
– 4 iulie, Teatru Forum, Profesori care le interzic elevilor să se înscrie la BAC
– 10 iulie, Teatru Forum II, Profesori care le interzic elevilor să se înscrie la BAC
– 22 iulie, Bibliotecă Vie, Promovarea modelelor pozitive din comunitatea de romi

Suntem un grup de tineri care vor să facă ceva, să acționeze. Ne pasă și vrem să ne implicăm, să fim un sprijin pentru comunitatea noastră – acesta este mesajul central pe care tinerii din Spanțov vor să îl transmită prin Luna Interculturală.

Tinerii au acea „energie care schimbă locul” și sunt resursa cea mai importantă atunci când vrem să facem o schimbare în bine în comunitatea în care trăim. Însă, pentru a acționa, ei au nevoie de susținere, îndrumare și de instrumente adecvate nevoilor lor. Luna Interculturală are în vedere crearea acestui spațiu de susținere și implicare în comunitate, folosindu-se de metode creative pentru a provoca o schimbare. În cadrul celor 4 evenimente, tinerii vor pune în practică ceea ce învață și organizează de câteva luni, cu scopul de a atrage atenția asupra nevoilor lor și a găsi soluțiile potrivite împreună, declară Laura Greta Marin, manager proiect și reprezentant al Fundației PACT.

În urma celor 4 evenimente, ce se axează pe nevoile tinerilor, abandonul școlar, educația și nevoia de modele pozitive din comunitate, tinerii din Spanțov vor crea un plan de acțiuni, pe baza soluțiilor și resurselor descoperite, pe care îl vor prezenta autorităților locale.

Luna Interculturală este o activitate ce face parte din proiectul Împreună pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoacă schimbarea și aduce în prim-plan tinerii din mediul rural, de etnie romă și neromă.

Biblioteca Vie pune în prim-plan oamenii și poveștile lor. Mai exact, oamenii devin cărți, se întâlnesc cu publicul, iar fiecare cititor poate să își aleagă pe rând câte o carte. Această metodă are în vedere conștientizarea stereotipurilor și prejudecăților cu care fiecare dintre noi se poate confrunta.

Teatrul Forum este un tip de teatru al oprimaților. Această formă de teatru este un mijloc de împuternicire și rezolvare a problemelor, în special pentru că publicul este implicat în ”piesa” jucată. Ei pot urca pe scenă pentru a înlocui unul dintre personaje și a juca ”rolul” diferit, oferind
soluții.

Cafeneaua Publică este o metodă de dezbatere și consultare prin care participanții sunt implicați în găsirea unor răspunsuri pe anumite teme, pas cu pas. Aceștia sunt așezați la mese, fiecare masă având o temă dată și o gazdă. După un anumit timp, prin rotație, participanții trec de la o masă la alta, discutând astfel toate temele din ”cafenea” și propunând soluțiile pe care ei le cred potrivite.

Luna Interculturală este susținută de partenerii media: Academia Motanov, Hey Mărie, Bookblog.ro şi sub25.

Unii au citit și asta: