Luna Pădurii: Eforturi susţinute pentru mărirea suprafeţelor de pădure

În fiecare an, în perioada 15 martie – 15 aprilie, se sărbătoreşte “Luna plantării arborilor”, manifestare care a contribuit constant la formarea unei conştiinţe forestiere a oamenilor. Mai mult, acest an a fost consacrat de catre ONU drept “Anul internaţional al pădurilor”.

În cadrul acestor manifestări, silvicultorii din Călăraşi au organizat acţiuni de împădurire a suprafeţelor pe care le gospodăresc şi de pe care pădurea bătrână s-a exploatat, reîntinerind-o prin plantarea de puieţi tineri, care peste doar câţiva ani vor fi adăpost pentru păsări şi animale.
Noua generaţie de arbori va produce parte din oxigenul necesar planetei, va fixa malurile împotriva inundaţiilor, va reţine mare parte din substanţele poluante şi va atenua variaţiile mari de temperatură.

Alte acţiuni care au avut loc în această perioada au fost cele care ajuta pădurea să se regenereze natural prin radăcinile rămase în pământ, care sunt stimulate să producă drajoni, cheltuielile materiale şi cu munca vie fiind mult diminuate.
Ajutor au primit silvicultorii calaraseni şi de la instituţii din afara judeţului, salariaţii de la RA Monitorul Oficial al României plantând sâmbătă 02.04.2011, un hectar de cvercinee, îndrumaţi fiind de silvicultorii de la Ocolul Silvic Mitreni.

În ultima vreme tot mai multe persoane fizice şi juridice şi-au manifestat interesul de a planta, contribuind astfel la mărirea suprafeţei de pădure din judeţul Călăraşi, judeţ care are doar 4% din suprafaţa acoperită de pădure (este pe ultimul loc din ţară).

Astfel de acţiuni au avut loc la primăriile Sohatu şi Ulmu, care au împădurit în cadrul acţiunii “România prinde rădăcini” câte 5 hectare de teren, primăriile Mânăstirea, Borcea şi Dichiseni, care au pus la dispoziţie câte un hectar pentru a fi împădurit în această primăvară, cu munca voluntară, de personalul silvic ajutat de elevi ai liceelor călărăşene, la această dată desfăşurându-se acţiuni de împădurire a unor terenuri inapte folosinţelor agricole deţinute de către Primaria Jegalia.

Unii au citit și asta: