in

Magazinele “de vise” din Călăraşi au fost închise

În Monitorul Oficial al României nr. 100/15.II.2010 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă nr. 6 din 10 februarie 2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi pentru completarea Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.

Începând cu data 15.02.2010 este interzisă comercializarea şi consumul plantelor şi substanţelor prevăzute în ordonanţa menţionată.

În cursul zilei de 15 februarie a.c., începând cu ora 18,00, echipe formate din poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi, Serviciului de Investigarea Fraudelor Călăraşi şi reprezentanţi ai Gărzii Financiare Călăraşi au efectuat verificări la cele 4 magazine de pe raza Municipiului Călăraşi, care comercializau plante etnobotanice.

Efectivele de control au constatat că toate aceste magazine au fost închise, iar spaţiile în care au funcţionat erau goale.

Potrivit O.U.G. nr. 6/2010, în decurs de 10 zile de la intrarea sa în vigoare, proprietarul, posesorul şi deţinătorul cu orice titlu al plantelor şi substanţelor prevăzute  în tabelele anexă are obligaţia să distrugă pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale plantele şi substanţele pe care le deţine.

Totodată, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul plantelor şi substanţelor prevăzute de ordonanţa de urgenţă sunt interzise, în conformitate cu prevederile Legii 143/2000, cu modificările şi completările ulterioare.