in

Mai puțin plumb și cadmiu în alimente, de la finalul lunii august

Cadmiu – impactul asupra sanatatii
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a ajuns la concluzia ca, cadmiul este, în principal, toxic pentru rinichi, în special pentru celulele tubulare proximale unde se acumuleaza in timp și poate cauza disfunctie renala. Avand in vedere efectele toxice ale cadmiului asupra rinichilor, autoritatea a stabilit o doza saptamanala tolerabila de cadmiu de 2,5 μg/kg de greutate corporala.

Principalele produse carora li se vor aplica noile niveluri maxime de cadmiu sunt:
* Fructele și fructe nucifere
* Legume radacinoase și cu tuberculi
* Legume cu frunze și plante aromatice
* Ciuperci;
* Seminte oleaginoase
* Cereale : Secara, orz, orez, germeni de grau, quinoua,
* Produse specifice pe baza de cacao și de ciocolata : Ciocolata cu lapte cu < 30 % din totalul de cacao în substanta solida uscata, etc; * Produse de origine animala: Carne (cu excepția organelor) de bovine, ovine, porcine și pasari de curte, etc. * Formule pentru copii de varsta mica; * Preparate pe baza de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii de varsta mica; * Bauturi destinate sugarilor și copiilor de varsta mica, etichetate și vandute ca atare; * Suplimente alimentare * Sare Plumb – impactul asupra sanatatii
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a constatat ca plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltarii la copiii mici si probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulti. Evaluarea riscurilor pentru plumb s-a bazat pe aceste efecte adverse potential critice.
Autoritatea si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca nivelurile actuale de expunere alimentara la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologica a fetusilor, a sugarilor si a copiilor.

Luand in considerare cele mai recente date privind prezenta plumbului, Comisia Codex Alimentarius a redus, nivelul maxim pentru plumb în sare (excluzand sarea din mlastini) de la 2 mg/kg la 1 mg/kg.
Un exemplu de modificare a limitelor este reducerea nivelului de plumb permis în formulele pentru sugari comercializate sub forma de pulbere, care se reduce de la 0,050 mg pe kg greutate umeda la 0,020 mg pe kg.

Plumbul este un cancerigen genotoxic indirect slab și, prin urmare, prezența sa reprezinta un risc mai mare pentru sanatatea publica.

Principalele produse carora li se vor aplica noile niveluri maxime de plumb sunt:
* Lapte crud , lapte tratat termic și lapte destinat fabricarii produselor pe baza de lapte;
* Preparate pentru sugari, formule de continuare și formule pentru copii de varsta mica ;
* Alimente preparate pe baza de cereale și alimente pentru copii destinate sugarilor și copiilor de varsta mica ;
* Alimente destinate unor scopuri medicale speciale, destinate sugarilor și copiilor de varsta mica;
* Bauturi destinate sugarilor și copiilor de varsta mica, etichetate și vandute ca atare, ;
* Carne de bovine, ovine, porcine și pasari de curte (cu exceptia organelor)
* Crustacee ;
* Legume radacinoase și cu tuberculi (exceptand barba-caprei, ghimbirul proaspat și curcuma proaspata), legume bulboase, varza cu inflorescenta, varza cu capatana, gulii, leguminoase si legume cu tulpina ;
* Ciuperci salbatice, curcuma proaspata și ghimbir proaspat;
* Legume fructoase;
* Fructe, exceptand merisoarele, coacazele, boabele de soc si fructele arborelui de capsuni ;
* Vinuri (inclusiv vinurile spumante, cu exceptia vinului licoros), cidru de mere, cidru de pere si vinuri din fructe ;
* Vin licoros obtinut din struguri
* Miere;
* Mirodenii uscate;
* Sare, cu exceptia urmatoarelor saruri nerafinate: «fleur de sel» și «sare gri» care sunt recoltate manual din mlastini sarate cu fund de argila

Nivelurile existente în prezent pentru cadmiu și plumb sunt cuprinse în Regulamentul UE nr. 1881/2006, pana la intrarea in vigoare a celor doua Regulamente.

Alimentele prevazute in cele doua documente emise de catre Comisia Europeana (REGULAMENTUL (UE) 2021/1317 AL COMISIEI din 9 august 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime de plumb din anumite produse alimentare și REGULAMENTUL (UE) 2021/1323 AL COMISIEI din 10 august 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 in ceea ce priveste nivelurile maxime ale cadmiului din anumite produse alimentare) vor trebui sa respecte noile niveluri maxime de plumb incepand cu data de 30 august 2021, respectiv noile niveluri maxime de cadmiu incepand cu data de 31 august 2021.

Produsele alimentare mentionate in documentele de mai sus, care au fost introduse pe piata in mod legal inainte de intrarea in vigoare a acestor documente pot ramane pe piata pana la data de 28 februarie 2022.

Written by infomuntenia.ro

Triatlonul de la Mamaia are loc pe 2 octombrie. Cum poți să te înscrii

alaska

La zi: 20 august – curiozităţi, aniversări