in

Majoritatea monedelor s-au apreciat puternic faţǎ de Euro : Leul- rezultate modeste

Criza din Grecia şi rezultatele economice slabe înregistrate în Zona Euro au condus la deprecierea monedei europene : Euro a scǎzut puternic comparativ cu majoritatea monedelor lumii. Rubla- cea mai puternicǎ apreciere în raport cu Euro. Cele mai slabe aprecieri faţǎ de Euro : Forintul, Lira Sterlinǎ şi Leul.

«De la începutul anului şi pânǎ în prezent, moneda europeanǎ s-a depreciat puternic comparativ cu majoritatea monedelor lumii, atât din cauza crizei din Grecia, cât şi ca urmare a rezultatelor economice slabe înregistrate de Zona Euro, precum şi de Uniunea Europeanǎ în ansamblul sǎu.

În raport cu Euro, în primele patru luni ale anului, cele mai mari aprecieri le-au marcat – în ordine- Rubla, Lira Turceascǎ şi, respectiv, Dolarul American : evoluţiile acestor monede au fost susţinute şi de performanţele bune obţinute de economiile respective, aşa încât acestea au câştigat nu numai din <<autogolul>> monedei Euro, cât şi din <<golurile>> marcate de propriile economii, prin propriile eforturi. La polul opus se aflǎ Forintul, Lira Sterlinǎ şi Leul, cu cele mai slabe aprecieri faţǎ de Euro ”, a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est.

În raport cu Euro, Rubla s-a apreciat de la începutul anului şi pânǎ în prezent cu 10,21%, perechea valutarǎ corespunzǎtoare (EURRUB) ajungând de la 43,2535 la începutul anului curent la 38,8365 la sfârşitul lunii aprilie. Evoluţia Rublei a fost susţinutǎ de semnalele pozitive transmise de economia Rusiei, care, în primul trimestru din 2010, a marcat o creştere de 0,5%, dupǎ un an de recesiune; pentru 2010, previziunile de creştere economicǎ a Rusiei sunt de minim 3,1%.

Lira Turceascǎ a marcat, de asemenea, o apreciere importantǎ faţǎ de Euro, respectiv de 7,49%, perechea valutarǎ corespunzǎtoare EURTRY (Euro – Lira Turceascǎ) ajungând de la 2,1368 la începutul anului la 1,9766 la data de 30 aprilie. Economia Turciei a arǎtat o puternicǎ revenire încǎ de la finele anului trecut : în ultimele luni ale anului 2009, PIB-ul a fost în creştere cu 6%, ţara ieşind practic din recesiune. În plus, potrivit estimǎrilor Bǎncii Mondiale, în acest an Turcia va avea o creştere economicǎ de minim 4,5%, posibil chiar de 6%.

În ceea ce priveşte Dolarul American, acesta a intrat într-un puternic proces de apreciere faţǎ de Euro încǎ de la finele anului trecut, <<motoarele>> economiei americane susţinându-l puternic mai ales în trimestrul al patrulea, când SUA au înregistrat o creştere economicǎ de 5,6%, evoluţia menţinându-se în anul curent: în primul trimestru economia americanǎ a continuat sǎ creascǎ cu 3,2%. Dolarul American a început anul cu un raport de schimb de 1,4300 USD pentru 1 Euro, ajungând la sfârşitul lunii aprilie la 1,3315 USD pentru un Euro şi înregistrând astfel o apreciere de 6,88% faţǎ de Euro.

“Criza din Grecia a afectat categoric întreaga Uniune Europeanǎ şi testeazǎ în continuare limitele mecanismelor monedei unice, însǎ, în acelaşi timp, nu trebuie sǎ <<îi aruncǎm>> Greciei întreaga <<vinǎ>>: performanţele slabe ale economiilor din UE şi rezultatele bune- în comparaţie- obţinute de alte state, au contribuit semnificativ la scǎderea monedei Euro”, a precizat Victor Safta.

În ceea ce priveşte cele mai slabe aprecieri faţǎ de Euro, pe locul întâi se aflǎ Forintul, care de la începutul anului şi pânǎ în prezent a marcat o creştere de doar 0,68% faţǎ de moneda europeanǎ, respectiv de la 270,14 Forinţi pentru 1 Euro la 268,29 Forinţi pentru 1 Euro. “Evoluţia reflectǎ slabele performanţe ale economiei Ungariei, care s-a comprimat cu 6,3% în 2009, pentru anul în curs cea mai probabilǎ fiind stagnarea economicǎ”, aratǎ analiştii X-Trade Brokers.

Lira sterlina s-a apreciat, la randul sau, cu doar 1,99% in raport cu Euro, de la 0,8875 GBP pentru 1 Euro la inceputul anului, la 0,8698 GBP pentru 1 Euro la sfarsitul lunii aprilie, rezultatele economice ale Marii Britanii fiind in aceasta perioada in general sub asteptarile analistilor.

Pe locul al treilea în ceea ce priveşte cele mai slabe aprecieri faţǎ de Euro se aflǎ Leul. În 2010, Leul s-a apreciat faţǎ de Euro cu 2,57%, fiind tranzacţionat pe platforma X-Trade Brokers cu 4,2258 Lei pentru 1 Euro la începutul lunii ianuarie şi, respectiv, cu 4,1169 Lei pentru 1 Euro la sfârşitul lui aprilie. “Evident, când vorbim despre Leu pe termen scurt, nu trebuie sǎ uitǎm de eventualele <<atacuri>> pe aprecierea sau deprecierea Leului, posibilele intervenţii ale BNR etc; însǎ, un interval de patru luni- cum este cel analizat în cazul de faţǎ- este suficient de mare încât sǎ putem considera cǎ evoluţia monedei reflectǎ prioritar starea economiei, care, în cazul României este încǎ extrem de slabǎ. Toatǎ lumea estimeazǎ cǎ, în primul trimestru al anului 2010 economia româneascǎ a scǎzut; singura necunoscutǎ- încǎ- este procentul de scǎdere. Din câte se întrevede în prezent, evoluţia va fi similarǎ şi în cel de-al doilea trimestru”, a precizat Victor Safta.

Investiţie de 7 milioane de euro lângă Calarasi: Hotel de cinci stele, teren de golf şi Aqua Park

Societate fantomă din Călăraşi ajunsă în topul naţional al datornicilor la stat