Marcel Iureş la Călăraşi: “Am o cultură şi o limbă superbă.”

Marcel Iures

Celebrul actor Marcel Iureş, prezent pe scena teatrului din cadrul Centrului pentru Cultură şi Administraţie „Barbu Ştirbei” a avut o discuţie cu jurnaliştii din Călăraşi, înainte de reprezentaţie.

Întrebat dacă n-a fost ispitit să rămână în Statele Unite ale Americii, după colaborările pe care le-a avut cu cinematografia hollywoodiană, Marcel Iureş a răspuns: „Nu poţi rămâne într-o sală de aşteptare. Los Angeles are 23 de milioane de locuitori. Nu poţi locui într-o aerogară. Acolo sunt toate limbile Pământului, toate naţiile venite la acest stup care produce miere pentru anumiţi oameni, anumiţi artişti. Toată lumea îşi toacă oasele să ajungă să vorbească pe englezeşte şi să câştige parale, dacă se poate milioane, zeci de milioane… într-o limbă care nu e a lor.

Unii reuşesc, alţii nu reuşesc. Eu am o cultură şi o limbă superbă. Sunt produsul acestei limbi şi al acestei culturi. M-a lovit celebritatea şi şansa asta pe la 41-42 de ani. Eram un om copt, cât poate fi un actor la vârsta asta. Nu e o glumă. Am înţeles de la prima tentaţie în ce constă ispitirea. E o mare ispită, e adevărat, să te duci să uiţi limba română… Ca să ce?! Ca să câştigi parale?

Să presupun că m-aş fi dus acolo, aş fi rămas… Mă întorceam acum, după aproape 20 de ani, cu un sac mare de parale şi… teatrul ACT nu mai exista, rolurile pe care am vrut eu să le fac nu ar mai fi fost niciodată pe lumea asta… E bine aşa.

Ispitit să vorbească despre cât munceşte un actor ca să pară că-i vine uşor să joace un rol, marele actor a explicat: „E o muncă. Dacă vreţi o comparaţie, aş face o paralelă cu activitatea medicilor. Medicii muncesc non-stop, până intră în pământ. Citesc şi învaţă non-stop, la fel ca actorii. Noi trăim în permanenţă cu traista asta de roluri, de personaje…

Pentru că au fost momente în care aveam şapte roluri şi jucam nouă spectacole pe săptămână. Numai aşa putem fi mândri de şcoala românească de teatru şi de marele public românesc, care e genial, senzaţional. Cred că avem unul dintre cele mai bine educate, pofticioase şi îndatoritoare publicuri din Europa. Este un public dedicat. Avem o datorie faţă de publicul care ne înconjoară. Ne dă un sens. Pentru asta trăim şi pentru asta ne facem meseria.”

Marcel Iures 2

 

Marcel Iures 3

 

 

Unii au citit și asta: