Membru marcant al PSD Călărași: “Deși se comportă ca învingător, Iacomi a pierdut”

În luna martie, a acestui an, Alexandru Chiriță (PSD) a demisionat din funcția de consilier local din cadrul Consiliului Local Municipal Călărași. Atunci, mai mult sau mai puțin voalat, Chiriță spunea că retragerea sa are legătură cu noua conducere locală a PSD Călărași.

Alexandru Chiriță nu a plecat din PSD, dar relația sa cu executivul local al partidului nu pare să fie una dintre cele mai bune. Chiriță a acceptat să vorbească deschis și să răspundă câtorva întrebări din partea noastră.

 

 Buna ziua, Alexandru Chirița! Mă bucur să am prilejul de a discuta cu un tânăr politician călărășean care, nu știu din ce motive, în ultima vreme a ales să se retragă din prima linie a politicii locale. Care sunt motivele?

Buna ziua! După mult timp de gândire și analiză, am răspuns provocării tale de vorbi despre cele întâmplate în ultima vreme și despre viziunea mea obiectivă, de data aceasta, asupra spectrului politic local. Politica este una din pasiunile mele și o fac cu multa plăcere pentru comunitatea în care trăiesc pentru că mie comunitatea mi-a oferit multe și mă simt dator să întorc ceva acesteia, în limitele priceperii și posibilităților mele.

În anul 2016 am devenit consilier local ales pe listele PSD Călărași după o campanie foarte grea pe care am și coordonat-o la nivelul municipiului Călărași. Am plecat la acest drum cu mari speranțe și dorința de a aduce o noua viziune în această instituție. Chiar dacă am fost în opoziție, eu cred că am reușit să provoc, alături de foștii mei colegi, anumite discuții poate și multe polemici care au scos Executivul din acea stare confort în care se afla și s-au pus în mișcare anumite proiecte la nivelul municipiului Călărași.

Cu siguranță se puteau face mai multe dacă exista coeziune, comunicare și o viziune integrată asupra lucrurilor. Ca să îți răspund la întrebare, motivul principal al deciziei mele a fost nemulțumirea față de modul odios în care Ștefănescu Codrin a “ucis” democrația internă din PSD Călărași, la ordinul lui Liviu Dragnea, prin impunerea unei noi conduceri nelegitime încălcând grav rigorile statutare. Am fost martori cu toții la acea conferință la care a votat oricine a fost în sală, indiferent dacă avea calitatea de delegat sau nu.

 

Se ajunsese în punctul în care nu trebuia să mai gândim

 

Totuși, funcția de consilier local era o poziție obținută prin munca ta, era un loc “călduț” la care nu ar fi renunțat multă lume…

 Nu am intrat în Consiliul Local pentru a beneficia de indemnizația de 900 de lei și nici pentru a face jocurile unora sau altora. Se ajunsese în punctul în care nu trebuia să mai gândim și trebuia să facem o opoziție neconstructivă. Acela a fost momentul în care am decis să mă retrag cu demnitate.

 

Cum evaluezi rezultatele alegerilor europarlamentare la Călărași?

A fost un scor strâns între PNL și PSD, dar în politică și în sport, învingător nu poate fi decât unul. Deși se comportă ca învingător, Iacomi a pierdut în fața lui Drăgulin, atât municipiul Călărași cât și județul. Cred că analiza făcută de către conducerea PSD nu a fost una obiectivă, pentru că organizația județeană venea după un scor zdrobitor pentru PNL de circa 53% la alegerile parlamentare din 2016, iar ei se îmbată cu apă rece că au scos peste media națională a partidului când în realitate au pierdut peste 15.000 de voturi față de decembrie 2016. Eu afirm cu tărie ca PSD trebuia să câștige detașat la Călărași iar eșecul i se datorează exclusiv lui Iacomi Iulian.

Marea performanță a actualului președinte al PSD Călărași este transformarea orașului Lehliu-Gară în oraș turistic … doar în ziua votului. Abia aștept să văd și eu noile obiective turistice din acest oraș. Victoria PSD-ului de la Lehliu-Gară este una amară, dacă ne uităm la numărul foarte mare de alegători pe listele suplimentare. Așadar evaluarea rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost una subiectivă, superficială, lipsită de viziune si perspectivă.

Acestea sunt doar câteva argumente care ar trebui să conducă la demisia lui Iacomi, dar el insistă să se agate de funcție fără pic de demnitate. E un principiu în fotbal: când echipa nu joacă, pleacă antrenorul.

 

Lumea se schimbă iar cine nu înțelege asta va ajunge la lada de gunoi a istoriei

 

Cum vezi situația actuală a PSD, atât la Călărași, cât și la nivel central?

Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare, atât în epoca Dragnea cât și după, au fost două momente în care PSD-ul a fost pus în fața unei decizii: ori se reformează, cu riscul pierderii guvernării, ori se afundă, rămânând încă o perioadă scurtă la guvernare. Am văzut cu toții ce a ales partidul și știm cu toții că asta se întâmplă pentru satisfacerea unor interese meschine ale unei mici părți din ceea ce reprezintă PSD. Este păcat că se distruge încet și sigur cea mai mare construcție politică de după revoluție, dar lumea se schimbă iar cine nu înțelege asta va ajunge la lada de gunoi a istoriei.

 

Ce ai de gând să faci mai departe, în plan profesional, dar și politic?

În plan profesional voi face ceea ce am făcut întotdeauna, voi munci 12-14 ore pe zi încercând permanent să devin cea mai buna versiune a mea. În plan politic încă nu am luat o hotărâre, dar sunt sigur că vreau să mai fac politică încă mult timp de acum înainte și pot să vă spun doar că anul viitor voi candida cel puțin pentru o funcție de consilier local sau județean, independent sau afiliat politic. Deocamdată, relația mea cu PSD este blocată, atât timp cât acolo va fi această conducere.

Mulțumesc pentru răspunsurile, zic eu, destul de deschise și asumate. E posibil ca unii dintre colegii tăi să nu aprecieze prea mult asta…

Eu îți mulțumesc și aș completa doar cu o idee: dacă nu reușim să spunem adevărul măcar atunci când vorbim cu noi înșine, nu vom putea evolua către o societate modernă, deschisă și liberă. Pentru asta este nevoie de o nouă generație de politicieni pentru că actuala generație, din păcate, și-a epuizat șansa de a satisface nevoile oamenilor care le-au acordat credit. Scopul acțiunilor noastre nu trebuie sa fie neapărat câștigul, ci reușita. Mulțumesc!

a consemnat
Marius STROE

Unii au citit și asta: