Meseșeanu, Pro România: “Oamenii au început să înțeleagă diferența dintre ce spun și ce fac politicienii”

Ultimele zile toride de vară. Amorțeală pe străzi și în politică. Partidele își trag sufletul înainte de a se arunca în lupta pentru Președinție. Urmează un an cu alegeri importante, întâi locale, apoi parlamentare. Am adresat trei întrebări, pe temele momentului, unuia dintre liderii Pro România de la Călărași, Răzvan Meseșeanu.

–  Cred că avem cel puțin 10 candidați la Președinția României, până în momentul acesta. Credeți că face bine României inflația asta de prezidențiabili? Cum vedeți că ar trebui să fie președintele României și cine credeți că se apropie cel mai mult de această imagine?

– Mulțumesc pentru interesul arătat partidului ce-l reprezint. Trebuie precizat că tocmai s-a anunțat hotărârea PRO ROMÂNIA de a-l susține în cursa pentru Cotroceni pe dl Mircea DIACONU. O să revin. Despre prea mulți doritori…ce să vă spun? Îmi aduc aminte că la primele alegeri de după 1989, mai aveam un pic și fiecare ar fi avut partidul său, fiecare jinduia să ajungă “cineva” prin mirajul neștiut, la vremea aceea, al alegerilor. Cu timpul aspirațiile s-au mai estompat, am crezut, deși pălăria mare s-a dovedit a fi pentru foarte mulți, în foarte multe funcții. Iată însă că la 30 ani de la sfârșitul/începutul unei perioade, observ că încă nu suntem maturizați politic.

Nu , nu cred că e bine pentru nimeni că sunt atât de mulți candidați. Practic, se devoalează o serie de caracteristici ale mediului politic românesc actual: suficiență, confuzie, aroganță, lipsă de bun simț, nepăsare. Președintele României nu are cum să fie pe placul tuturor, însă consider că, pentru a împăca toate “gusturile”, nu trebuie să iasă din ce zice documentul fundamental al oricărui stat care se vrea respectat: Constituția. Bună, rea, anacronică sau plină de elemente de pionierat, cei care vor să candideze ar trebui să își însușească aspectele stipulate în Constituție despre ce va face Președintele. Astfel, chiar nimeni nu ar putea să conteste maniera de desfășurare a mandatului de Președinte.

În ceea ce ne privește, considerăm că susținerea unui independent, în persoana îndrăgitului actor Mircea DIACONU, fost europarlamentar, tot independent, reprezintă o manieră nouă de a face politică. Era foarte simplu să abordăm classic situația și să mergem pe un candidat propriu; studiile sociologice și analizele noastre de la “firul ierbii”-din localitățile țării și nu din globul de cristal de la București, ne-au arătat că oamenii vor altceva. Vor pe cineva neangajat politic, fără vreo legătură cu spectrul politic așa cum este perceput astăzi.

Domnul Diaconu nu va fi membru de partid, nu va merge la ședințe de partid, nu i se va dicta nimic de către nimeni. Din contră, noi ne vom pune la dispoziția dumnealui, îl vom sprijini pentru a demonstra tuturor că se poate și altfel. Firesc să deranjeze acest mod nou de atacare al alegerilor pentru cea mai înaltă funcție în stat.

– Cât de bine credeți că fac partidului ProRomânia discuțiile acestea de colaborare cu PSD și Alde? Au fost momente în care mi s-a părut că se alunecă spre această variantă. Nu vă este teamă că vă periclitați viitorul politic de dragul câștigării a câteva ministere într-unul dintre cele mai puțin populare guverne post-decembriste?

– Problema nu se pune sub nicio formă în această cheie. Nu se va colabora cu PSD. Cu ALDE, pentru a exista colaborare trebuie îndeplinită o condiție: ieșirea acestora de la guvernare. La ora când discutăm, ALDE și-a anunțat acest demers politic, deci discuțiile pot merge mai departe. Este salutar să discuți, dacă există deschidere de fiecare parte, cu toate forțele politice. Președintele PRO ROMÂNIA, domnul Victor PONTA, a explicat în repetate rânduri care sunt condițiile noastre pentru ca stânga să fie împreună acum: un alt guvern, un alt program de guvernare, un candidat comun pentru Cotroceni, lucruri care nu au fost acceptate.

Suntem singurul partid care am dorit discuții, am și avut cu toate celelalte partide, ne-am asuma guvernarea la modul serios, fără a mima cum fac PNL sau USR. Atât timp cât oamenilor li se explică ceea ce se întâmplă, ce avem de gând să facem, fără a menaja pe nimeni și fără a avea teama că dacă spunem adevărul pierdem voturi, în asemenea situație nu cred că se poate periclita viitorul politic. Oamenii au început să înțeleagă diferența dintre ce gândesc, ce spun și ce fac politicienii, așadar vor cunoaște pe cine să aleagă în noiembrie.

–  Cum apreciați amorțeala de pe scena politică locală? Este din cauza concediilor sau din cauza lipsei de candidați fezabili și programe? Cine credeți că va fi primarul municipiului Călărași, după alegerile de anul viitor?
– Ce spuneam mai devreme? Caracteristicile mediului politic românesc actual se regăsesc, fără dubii, și la Călărași: suficiență, confuzie, aroganță, lipsă de bun simț, nepăsare. În Călărași, exponenții puterii sunt reprezentați atât de PSD cât și de PNL. Considerându-se veșnici, unii dintre ei au rupt legătura cu realitatea. Păcat! Păcat pentru mile de oameni care și-au pus atâtea speranțe în acești lideri. De ani mulți! Noi însă încercăm să privim înainte, desi cârcotașii sunt nenumărați. Militanții PRO ROMÂNIA realizează că dacă nu vom promova cu adevărat stilul de ”a nu uita de unde am plecat” și să ne punem permanent în locul celuilalt, reușita la alegerile ce ne așteaptă este iluzorie. În consecință, primarul municipiului va fi dat de către PRO ROMÂNIA CĂLĂRAȘI!

Unii au citit și asta: