in

Metoda loverboy, la Călărași: Minore, obligate să practice prostituția

Joi, 25 mai a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Biroul Teritorial Călărași, au pus în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară, în județele Călărași și Ilfov și în Municipiul București, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori și trafic de persoane.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2012, mai multe persoane din județul Călărași ar fi inițiat și constituit un grup infracțional organizat, având ca scop săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.

Astfel, în perioada 2012-2020, membrii grupului infracțional organizat ar fi recrutat, prin utilizarea metodei loverboy, 8 persoane vătămate, dintre care una minoră, pe care, prin inducere în eroare și utilizarea de violențe fizice și psihice, le-ar fi exploatat, prin determinarea la practicarea prostituției pe teritoriul Franței, obținând în mod semnificativ avantaje de natură patrimonială.

De asemenea, în perioada 2021-2022, unul dintre membrii grupării ar fi recrutat o persoană vătămată, pe care, ulterior, ar fi exploatat-o prin determinarea la practicarea prostituției pe teritoriul Olandei și României.

Totodată, în cursul anului 2010, anterior constituirii grupului infracțional organizat, unul dintre bănuiți ar fi recrutat o persoană vătămată, minoră la acea dată, pe care ar fi exploatat-o, prin determinarea la practicarea prostituției într-o zonă rurală a județului Călărași.

În perioada 2012-2020, mai multe persoane, rude sau apropiați ai membrilor grupului, i-ar fi sprijinit pe aceștia să obțină beneficii materiale, respectiv sume de bani realizate de victimele traficului de persoane, aproximativ 700.000 de euro, prin faptul că ar fi acceptat să transmită și să primească sume de bani, pe care le-ar fi remis, ulterior, membrilor grupului.

Audierile se vor desfășura la sediul D.I.I.C.O.T.– Biroul Teritorial Călărași.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi Călărași și Ilfov și Direcției Generale de Jandarmi ai Municipiului București.

Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite și vătămate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.