Ministrul Agriculturii, în vizită la Călărași

Luni, 25 martie 2019, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vizitat județul Călărași.

Obiectivul principal al vizitei l-a constituit verificarea stadiului lucrărilor la amenajarea de irigații Gălățui-Călărași, una dintre investițiile majore ale Programului Național de Irigații. Prin acest program se dorește a se reabilita o suprafaţă de 2.004.639 ha din 88 de amenajări de irigaţii, cu următoarele obiective: 119 staţii de pompare de bază, 178 de staţii de repompare, 11.856 m de conducte de refulare, 48.232 m de conducte îngropate, un colector, 2.548.860 m de canale de aducţiune, 2.811.338 m de canale de distribuţie şi 5.286 de construcții hidrotehnice.

Amenajarea de irigații Gălățui-Călărași are o valoare contractuală de 80 de milioane lei cu TVA și are ca obiective reabilitarea a două nave plutitoare, a 29 de kilometri de canale și a stației de repompare SRP1 Vlad Țepeș, stație care deservește pentru irigarea a 75 de mii de hectare agricole.

Verificarea de către ministrul Agriculturii a stadiului lucrărilor la amenajarea de irigații s-a făcut în prezența președintelui PSD Călărași, Iulian Iacomi, a deputatului de Călărași Sorin Vrăjitoru, a directorului general Apele Române, Victor Sandu, a directorului general ANIF, economist Florin Barbu, a directorului ANIF Călărași, Vasile Neagu și în prezența reprezentanților executantului lucrărilor.

Investițiile în agricultură reprezintă, în guvernarea PSD, o prioritate. Aceasta a făcut ca județul Călărași să beneficieze de importante fonduri pentru îmbunătățiri funciare, care să contribuie la producții agricole record, așa cum a fost producția agricolă de anul trecut.

În acest context, nu este deloc întâmplător faptul că în 2018 România a exportat produse agricole în valoare de peste 4 miliarde de Euro, agricultura rămânând unul dintre sectoarele care a contribuit din plin la obținerea unor venituri substanțiale de către țara noastră. Din acest punct de vedere, Călărașiul se poate mândri cu această performanță a României, județul nostru fiind unul preponderent agricol.

Vizitarea obiectivului a reliefat progresul făcut de către constructor de la ultima vizită a ministrului. În același timp s-a cerut urgentarea lucrărilor, în urma discuțiilor cu executantul lucrărilor stabilindu-se de comun acord ca întreaga amenajare să fie aptă pentru funcționare la capacitate deplină în aprilie anul viitor, cu 6 luni mai devreme decât termenul estimat inițial.

Unii au citit și asta: