
Muzeul Dunării de Jos prezintă exponatul lunii decembrie, pe care cititorii îl pot admira până în ultima zi a lunii.
Este vorba despre o icoană praznicală de la începutul secolului al XIX-lea.
Icoana praznicală care-l înfățișează pe Sfântul Nicolae propovăduind Evanghelia, a fost pictată pe suport de lemn, la începutul secolului XIX.
Decembrie, prima lună a iernii și ultima din calendarul popular este încărcată de sfinți mucenici și mucenițe, sfinți făcători de minuni și începători ai preoției.
Sfântul Nicolae al Mirelor Lichiei, patronul spiritul al Călărașiului, numit cândva Lichirești, este un grabnic ajutător și făcător de minuni chiar și în zilele noastre.
De ajutorul și minunile săvârșite de Sfântul Ierarh Nicolae, s-au bucurat, de-a lungul timpului, copiii, cei care în fiecare an în cea de-a șasea zi a lunii decembrie primesc daruri, tineri și vârstnici deopotrivă, sărmani, orfani, pescari, obijduiți, credincioși și necredincioși.
Meșterii zugravi au pictat chipul sfântului Nicolae atât pe pereții bisericilor, alături de cetele sfinților și ale îngerilor, precum cât și pe bucăți de lemn ori sticlă sau pe pânză pe care le-au așezat cu cinste pe peretele de răsărit al casele lor și ale semenilor lor.
Icoana expusă la Muzeul Dunării de Jos este extrem de prețioasă, chiar dacă dimensiunile acesteia nu sunt impresionante. Este mai degrabă o iconiță, care are lungimea de 13 cm și lățimea de 11 cm și are o
stare de conservare bună.
Unii au citit și asta:
- Primăria Călărași primește colindători de Crăciun
- 500 de păpuşi de colecţie, expuse la Muzeul Dunării de Jos
- Muzeul Dunării de Jos: Exponatul lunii octombrie este un ulcior de vin
- Muzeul Dunării de Jos: Arhitectul Iancu Atănăsescu este personalitatea lunii ianuarie
- Muzeul Dunării de Jos: Au început înscrierile pentru Salonul anual de artă
- Noua hală de legume-fructe din Piața Big este funcțională