Muzeul Dunării de Jos: Exponatul lunii octombrie este un ulcior de vin

Muzeul Dunării de Jos, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi, prezintă publicului Ulciorul de vin, exponatul lunii octombrie.

Brumărel – așa cum este cunoscută luna octombrie în calendarul popular – este aducătoare de belșug și bucurie în viața oricărui gospodar.

În ziua de Sâmedru, Zeul Panteonului românesc și patronul iernii pastorale, care a preluat numele şi data de celebrare a Sfântului Dumitru din calendarul ortodox, prăznuit la 26 octombrie, își trage la adăpost vitele pregătite pentru iernat, apoi, socotește că toamna, este vremea numai bine potrivită să-și rânduiască fetele și feciorii la casele lor.
Așadar, se întețesc horele și se pornesc nunțile în sat, vestite cu alai, de cetele flăcăilor pregătiți cu ulcioare pline de vinul cel nou și gustos. Din recuzita acestor tineri nu lipsea nici plosca din lemn frumos împodobită cu ștergarul țesut din in și borangic și nici crenguța verde de brad.

Un astfel de ulcior de vin, scos din pivnițe bătrâne, își ocupă locul binemeritat în colecția de Etnografie și Artă populară a Muzeului Dunării de Jos din Călărași.

Piesa, aflată într-o stare bună de conservare, este realizată de meșterii olari din centrul ceramic Turda.

Ceea ce impresionează este faptul că vasul de dimensiuni nu foarte mari, de formă globulară și prevăzut cu o toartă de prindere, a fost anrobat în nuanțe de alb-gălbui în partea inferioară și ocru-crem la partea superioară.

Umerii vasului sunt împodobiți cu o ghirlandă de flori și frunze, elemente vegetale cu profundă semnificație ancestrală, iar pântecele acestuia este brăzdat de o linie șerpuită ce delimitează cele două emisfere. Imediat sub această linie sunt înlănțuite în mod repetat o serie de linii arcuite.

Unii au citit și asta: