Muzeul Dunării de Jos, prezent la Târgul “Expo Euro Dunărea”

unnamed

În perioada 23 – 25 octombrie 2015, Muzeul Dunării de Jos Călăraşi a participat la cea de-a X – a ediţie a Târgului anual „Expo Euro Dunărea”, organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi.

În cadrul acestei manifestări, muzeul a organizat o miniexpoziţie cu tema “Ocupaţii tradiţionale la Dunărea de Jos – Oieritul”, care a încercat să prezinte cele mai importante aspecte pe care le-a cunoscut această ocupaţie la români în secolul al XIX – lea şi începutul secolului XX.

Dispariţia rapidă a formelor vechi de păstorit, care s-a produs în urma profundelor transformări economice şi sociale din cadrul regimului nostru, i-a determinat pe etnografi să-şi îndrepte atenţia şi asupra formelor de păstorit din trecut, acestea având în afară de importanţa lor etnografică, şi o deosebită valoare istorică şi lingvistică.

Astfel, s-a încercat reconstituirea unui colţ de interior de stână unde au fost expuse obiecte specifice oieritului: unelte, vase din lemn folosite pentru prelucrarea şi depozitarea laptelui: cupe, străchini, berbinţi, untariţe, bătătoare pentru brânză, putinei, piese din îmbrăcămintea ciobanilor, bâte, talăngi etc.

De asemenea, au fost expuse şi piese care ilustrează meşteşugul prelucrării lânei: vârtelniţe, râşchitoare, fusuri ş.a.

Expoziţia face parte dintr-un proiect mai amplu care promovează cultura tradiţională autohtonă.

Unii au citit și asta: