Muzeul Municipal Călărași: Exponatul lunii decembrie a fost lucrat manual

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, expune, pe parcursul lunii decembrie 2019, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii” – CĂMEŞA DE SĂRBĂTOARE.

În contextul lunii decembrie ca lună de sărbătoare, este adusă prim plan una dintre cămeșile de sărbătoare deținute în patrimoniul cultural al Muzeului Dunării de Jos.

Este vorba de o piesă recent intrată în patrimoniul muzeului, care impresionează prin tehnica simplă, dar ingenioasă de prelucrare a fibrelor de bumbac, precum și a abordării cromaticii armonioase în coaserea manuală a motivelor florale existente pe guler, umeri și manșete.

Această piesă a fost dăruită Muzeului Dunării de Jos de către doamna Simionescu Rodica, alături de alte 13 piese. Datează din secolul XX și a fost confecționată manual de doamna Antoniuc Veronica, bunica doamnei Simionescu.

Cămeșa de sărbătoare a fost realizată în comuna Frătăuții Vechi, municipiul Rădăuți și este reprezentativă pentru județul Suceava. Pânza albă din care a fost realizată cămesa fost țesută manual la războiul de țesut, iar motivele florale în care sunt îmbinate mai multe nuanțe de verde, dar și culorile roșu, albastru și maro au fost cusute manual al gherghef, fiind o cusătură de tip broderie.

Sub motivul floral, manșetele prezintă niște ajure de o finețe aparte, iar gulerul și marginile manșetelor sunt garnisite de un feston croșetat, de culoare maro.

Specific zonei Bucovinei este faptul că peste o astfel de cămeșă erau purtate fote lungi și largi, de culoare neagră și de regulă era îmbrăcată în zilele de duminică ori în alte zile de sărbătoare.

Piesa va fi expusă pe tot parcursul lunii decembrie la Secția Etnografie a muzeului și va putea fi admirată de către cei interesați în fiecare zi, între orele 9:00 – 16:00.

Unii au citit și asta: