Nivelul ROBOR a crescut ratele la bănci

ROBOR ar putea varia intre 3% si 3,5% in 2018, declara in luna ianuarie anul curent pentru wall-street.ro, Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), care sublinia, de asemenea, ca ratele la creditele in lei vor creste semnificativ pe parcursul acestui an, cu pana 20%, iar efectul va fi cel mai puternic resimtit in cazul imprumuturilor guvernamentale Prima Casa.

Atat in ceea ce priveste ROBOR, cat si legat de evolutia ratelor la credite acordate in lei, estimarile au fost corecte. Nivelul ROBOR la 3 luni a atins 3,45%, iar, in consecinta, o rata lunara la un credit care ar fi fost acordat la inceputul lunii ianuarie a acestui an (moment in care ROBOR la 3 luni se situa la 2,05%) s-a majorat cu pana la 17,6 la suta, potrivit unei analize wall-street.ro. Mai mult, comparativ cu peste un an in urma, adica 30 iunie 2017, explozia ROBOR a dus la majorarea ratelor la credite cu pana la 36,4%.

Astfel, pentru a surprinde corect impactul ROBOR asupra buzunarelor romanilor cu credite ipotecare si, in special, Prima Casa, va trebui sa luam in considerare o data anterioara lunii ianuarie a acestui an. De exemplu, la 30 iunie 2017, indicele ROBOR se afla la nivelul de 0,86%, inainte de socul dublarii acestuia din ultimele sase luni ale anului trecut.

Citește mai mult: https://www.wall-street.ro/

Unii au citit și asta: