in

Normă pentru amendat medicii de familie?

“Va scriu, sesizat fiind si eu pe acest subiect, cu rugamintea de a verifica si eventual investiga – pe firul contactelor proprii din lumea medicala – realitatea unui presupus “ordin” intern al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Ordinul ar suna astfel: “Faceti rost de bani de la medicii de familie. Mergeti in verificari si amendati-i pe toti, pentru ca sigur gasiti nereguli”.
Norma per inspector per medic ar fi de 100 milioane lei vechi.

In practica, respectiva “obligatie de serviciu” mi se spune ca s-ar fi transformat intr-o oportunitate majora de spaga pentru acesti inspectori care au ajuns sa ii puna pe medicii de familie in fata alegerii dintre o amenda mare sau o amenda mai mica + spaga oferita direct inspectorului CJAS.
Sistemul descris suna exact ca cel bine-cunoscut practicat de politistii de la rutiera sau inspectorii fiscali care, daca vor cu orice pret, sigur gasesc motiv de amenda pentru oricine la orice moment.

Am inteles ca astfel de “campanii de colectare de fonduri” se realizeaza la inceputul fiecarei noi administratii (in primul an al noilor guverne proaspat instalate) dar ca  in acest an nivelul amenzilor si nesimtirea inspectorilor au atins nivele greu de suportat pentru medicii de familie atat din punct de vedere financiar cat si ca umilinta.
Va multumesc si imi cer scuze pentru acest mesaj celor care nu sunt neaparat interesati de domeniul integritatii publice si al luptei anticoruptie.”

Cu stima,
C.B.

N.R. Noi am publicat, deocamdată, scrisoarea primită. Ne apucăm şi de întrebat medicii dacă s-a prezentat cineva la ei după şpagă