Noua structură a anului școlar este oficială: Cine face cursuri în luna aprilie

Ordinul ministrului Educației, care modifică structura anului școlar, a fost publicat în Monitorul Oficial, marți, 30 martie 2021.

Semestrul al II-lea are 16 săptămâni și anul școlar se încheie pe 25 iunie.

În noua structură, anul școlar conține o vacanță de o lună în perioada 2 aprilie – 4 mai, cu excepția claselor terminale.

Noua structură a anului școlar cuprinde scurtarea semestrului al II-lea pentru stăpânirea mai ușoară a pandemiei, dar permite recuperarea materiei pierdute, inclusiv în vacanță.

Elevii claselor a VIII-a, a XII-a și a XIII-a au două vacanțe de Paști (10 zile pentru Paștele catolic și 10 pentru cel ortodox). Între aceste perioade fac cursuri în sistem online.

Este important de subliniat că școlile nu se închid. Clasele terminale vor funcționa, chiar dacă predarea se face online.

Pe durata vacanțelor, se pot organiza activități remediale/de recuperare a materiei, cu prezența fizică, cu elevii acestor clase, în toate localitățile până la indicele 6‰ de locuitori. Acest lucru va avea ca obiectiv micșorarea decalajelor generate de școala online.

În vacanță, grădinițele vor putea organiza activități educaționale cu copiii, față în față, cu avizul DSP.

Pe 22 iunie încep probele scrise de la Evaluarea națională 2021, iar pe 28 iunie încep probele scrise la Bacalaureat.

Ministrul Educației subliniază cu fiecare ocazie viziunea guvernamentală în legătură cu educația în pandemie: “Susțin în continuare principiul conform căruia școlile trebuie închise ultimele, doar dacă situația epidemiologică o impune. În școli se respectă regulile de protecție împotriva îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2 mai riguros decât în multe alte locuri. Educația nu te îmbolnăvește, educația te ajută să te protejezi învățând să respecți regulile”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Unii au citit și asta: