in

Nu-i de glumă: Trei şcoli şi o grădiniţă închise de gripa porcină, la Călăraşi

dr Camelia Truica s-a vaccinat in fata jurnalistilor
dr Camelia Truica s-a vaccinat in fata jurnalistilor
 • Colegiul National Barbu Stirbei Calarasi- se suspendă cursurile tuturor claselor din unitate
 • Liceul Teoretic Mihai Eminescu Calarasi- se suspendă cursurile tuturor claselor din unitate
 • Gradinita HELIKON

Cursurile întregii şcoli nr. 5 au fost deja suspendate încă de săptămâna trecută.

“Menţionăm încă o dată faptul că vaccinarea împotriva gripei pandemice este singura măsură eficientă care poate asigura imunitatea individuala.” – precizează dr. Camelia Truică – medic primar epidemiolog.

Având în vedere importanţa vaccinării cu vaccin gripal pandemic a elevilor, vaccinarea elevilor peste 16 ani si a studentilor va continua in perioada vacantei, perioada in care pot apela pentru vaccinare la medicul de familie .


Având in vedere evolutia cazurilor de gripa noua din ultimele doua saptamini in judetul Calarasi, informam populatia urmatoarele :

 • Pina in prezent toate cazurile  de gripa A/H1N1 din judet au avut evolutie favorabila.
 • In prezent se spitalizeaza numai cazurile care au factori de risc si/sau manifestari severe, restul cazurilor fiind supravegheate si tratate simptomatic la domiciliu.
 • Nu severitatea cazurilor constituie caracteristica principala a epidemiei cu virus gripal A/H1N1 ci contagiozitatea cazurilor/transmisibilitatea.

Referitor la preventie :

 • Nu exista nici un medicament care poate fi aplicat preventiv.
 • Singura masura sigura de protectie individuala o reprezinta vaccinul gripal pandemic.
 • Pentru a influenta efectele evolutiei epidemiei cu virus gripal A/H1N1 prin vaccinare intr-o comunitate/colectivitate , este necesar ca un numar mare (de cel putin 95% ) din membrii comunitatii/colectivitatii sa se vaccineze cu vaccinul gripal pandemic.
 • Ministerul Sanatatii a considerat esential acoperirea cu vaccin gripal pandemic in prima etapa a cadrelor medicale , a elevilor peste 16 ani si a studentilor .
 • Vaccinarea personalului medical nu constituie o favorizare a personalului medical ci o responsabilitate morala si profesionala, personalul medical fiind categoria profesionala cea mai expusa la risc prin asistarea persoanelor infectate .In acelasi timp personalul medical este categoria cea mai periclitanta prin posibilitatea transmiterii infectiei catre pacientii cu alte afectiuni pe care ii asista.Vaccinul Cantgrip detinind pina la aceasta data avizul de utilizare la persoanele peste 16 ani, o alta categorie prioritara o constituie elevii si studentii .Acestia stau un numar de ore in spatiu inchis, in grupuri mari, se pot infecta in numar mare de la cazuri aflate in perioada de incubatie ( cazurile de gripa sunt contagioase cu 24-48 ore inainte de a avea semne clinice ) si pot transmite infectia mai departe membrilor de familie (frati mai mici, bunici sau parinti cu afectiuni cronice).

Referitor la tratament :

 • Nu exista nici un tratament specific.Tamiflu se administreaza persoanelor cu factori de risc si/sau evolutie severa pentru imbunatatirea starii clinice.Nu influenteaza evolutia formelor usoare de boala.
 • Medicatia pentru majoritatea cazurilor consta in simptomatice ( antitermice, antitusive, antialgice, antiinflamatorii).

Referitor la diagnosticul de laborator :

 • Indicele de pozitivitate al probelor prelevate in ultima perioada ( numar probe confirmate A/H1N1 din total probe prelevate ) este suficient de mare incit sa dovedeasca circulatie intensa in comunitate .
 • In acest context nu se mai justifica prelevarea de probe decit in situatiile urmatoare : gravide , sugari, cazuri internate cu forme medii care au asociati factori de risc, forme severe, cazuri confirmate cu laboratorul ( dintre cei cu forme medii sau severe ) carora li s-a instituit tratament antiviral si evolutia este nefavorabila.

Prin urmare recomandam ferm sa fie respectate urmatoarele :

 • Daca o persoana are febra, tuse, rinoree ( ii curge nasul), dureri in git , este posibil sa aiba gripa cu virusul gripal A/H1N1. Este foarte important sa ramina izolat la domiciliu, indiferent cit de importanta este activitatea pe care-o desfasoara zi de zi, sa contacteze medicul de familie, sa stabileasca de comun acord modalitatea in care sa fie examinat si apoi sa fie urmarit clinic  de catre acesta .
 • Sa nu se exercite presiuni asupra personalului medical privind recoltele de probe – rezultatul de laborator este important pentru cazurile medii cu factori de risc asociati si pentru cazurile severe ; nu influenteaza cu nimic conduita pentru celelalte cazuri ( oricum toate cazurile cu simptomatologie respiratorie trebuie sa ramina izolate la domiciliu pentru ca pot difuza virusul care a produs simptomatologia in comunitate fie ca este virus gripal A/H1N1-fie ca este alt virus, iar tratamentul cu Tamiflu se administreaza numai cazurilor stabilite de M.S.).
 • Sa nu se exercite presiuni asupra personalului medical privind tratamentul cu Tamiflu.

Solicitam responsabilitate din partea tuturor cetatenilor, si subliniem inca o data ca singura posibilitate eficienta de interventie o constituie vaccinarea impotrivei gripei pandemice.

Mentionam ca prin acoperirile vaccinale slabe realizate la elevii peste 16 ani si studenti , dozele neutilizate au fost distribuite medicilor de familie pentru a incepe vaccinarea la persoanele cu boli cronice si pentru a continua vaccinarea in perioada vacantei de iarna a elevilor si studentilor.Prin urmare recomandam categoriilor mentionate ( bolnavi cronici, elevi peste 16 ani si student) sa apeleze la medicii de familie care vor utiliza pentru vaccinare stocul de vaccine disponibil, urmind ca imediat ce primim un nou lot de vaccin sa informam populatia.

Dr.Camelia Truica

Medic primar epidemiolog