Primăria Călăraşi nu mai tolerează ţigănia de la nunţile de romi

nunta romi

Dat fiind faptul că se apropie sezonul nunţilor de romi, recunoscute prin excesul de decibeli şi prin blocarea drumurilor, Primăria municipiului Călăraşi a luat iniţiativa să se organizeze o întâlnire cu reprezentanţii romilor, în care acestora să li se pună în vedere respectarea legii în domeniul convieţuirii sociale, a ordinii şi liniştii publice.

La întâlnire au participat: reprezentanţi ai romilor, primarul municipiului Călăraşi, Daniel Drăgulin, prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, reprezentanţi ai conducerii Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi a Inspectoratului judeţean de Jandarmi Călăraşi

Primarul a atras atenţia că în ciuda obiceiul instituit de fost administraţie, Primăria nu are ce autorizaţie să dea pentru organizarea nunţilor, nuntaşii fiind obligaţi, fără excepţie, să respecte legile în vedere: „Primăria nu dă aprobări, nu închiriază, nu dă dispoziţii. Suntem de acord cu nunţile dumneavoastră, dat cu respectarea legii şi ordinii publice. Eu nu pot da nici un fel de aprobare pentru că nu am ce aprobare să dau.”

Edilul şef al municipiului a concluzionat rapid care e problema şi cum poate fie a rezolvată: „Dacă dvs aţi desfăşura aceste nunţi fără să daţi muzica la 1000 de decibeli şi fără să ocupaţi şoselele şi trotuarele… nu ar veni nimeni să vă deranjeze. Dragii mei, desfăşuraţi-vă aceste evenimente în linişte şi nimeni nu are nimic cu nimeni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAReprezentanţii romilor au căzut repede la învoială cu autorităţile: au promis că vor da muzica mai încet, că nu vor bloca drumurile dar renunţarea la turul oraşului în caleaşca trasă de cai… le-a venit cam peste mână, arătând că obiceiul îi obligă să treacă peste solicitarea Poliţiei Rutiere care spune că circulaţia atelajelor hipo pe drumurile din municipiu este interzisă.

Prefectul judeţului şi-a amintit, însă, că şi anul trecut a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii romilor, în care s-a căzut, iniţial, la învoială, însă nici un protocol scris nu a reuşit să evite situaţia în care, de multe ori, una s-a vorbit şi alta s-a făcut: „Au fost şi incidente. Facem aceste întâlniri degeaba? Încercăm să respectăm ce am discutat sau nu?”

Anul trecut au fost situaţii în care forţele de ordine au fost implicate în altercaţii cu nuntaşii supăraţi că li se cerea să respecte legea.
De foarte multe ori, atunci când fac bugetul de cheltuieli al unei nunţi, romii trec pe listă, pe lângă sumele necesare pentru lăutari, mâncare, băutură… şi bani pentru plata amenzilor. Care nu sunt deloc înfiorătoare: pentru o căruţă care face coadă de maşini în spatele ei se plăteşte maxim 1600 de lei amendă iar pentru muzica ce se aude peste două cartiere, unii nu au nici o problemă să scoată din buzunar 1500 de lei. Mişto. Nu?!

Pentru cei nefamiliarizaţi cu nunţile de romi, aveţi mai jos două clipuri cu momente de la o astfel de nuntă.

Unii au citit și asta: