68 de copii cu păduchi în şcolile şi grădiniţele din Călăraşi

paduchi in scoala

In urma triajului epidemiologic efectuat prescolarilor si elevilor la redeschiderea unitatilor de invatamint dupa vacanta de iarna, din datele transmise de medicii de familie ,de asistentii medicali si asistentii comunitari efectuat triajul in colectivitati de copii si elevi, au rezultat urmatoarele :

Au fost examinati un numar de 32326 copii, dintre care 17011 copii in mediul urban si 15315 copii in mediul rural
Au fost depistati cu boli infectoparazitare acute un numar de 264 copii, dintre care 99 in mediul urban si 165 in mediul rural.

Cazuri de imbolnavire depistate in urma triajului epidemiologic au fost reprezentate de :
angine (“ rosu in git”) : 113 cazuri (82 cazuri in mediul rural si 31 cazuri in mediul urban dintre care 5 cazuri confirmate cu streptococ hemolitic).
Pediculoza ( paduchi) : 68 cazuri (din care 16 cazuri in mediul urban-2 cazuri la gradinita si 14 cazuri la scoala- si 52 cazuri in mediul rural -7 cazuri la gradinita si 45 cazuri la scoala ).
Micoze : 12 cazuri toate in mediul urban.
Alte boli : 71 cazuri, 40 cazuri in mediul urban si 31 cazuri in mediul rural.

Reatentionam asupra tendintei de crestere a pediculozei si reamintim parintilor/apartinatorilor ca in cazul utilizarii de substante neavizate sanitar pentru profilaxie umana copiii pot fi expusi la riscuri severe., motiv pentru care recomandarea noastra ferma este de a folosi pentru deparazitarea copiilor numai produse avizate sanitar pentru utilizare umana si sa respecte intocmai modul si concentratia de aplicare.Solicitam parintilor/apartinatorilor ca in cazul in care copiii prezinta semne de pediculoza sa se adreseze medicilor de familie.

Ce inseamna pediculoza ?
Pediculoza
Pediculoza reprezinta infestarea cu paduchi. Paduchii pot afecta capul (Pediculus humanus capitis), corpul (Pediculus humanus corporis) sau regiunea pubiana (Phtirius pubis).
Pediculoza capului se transmite prin contact direct personal si prin obiecte (pieptene, palarie), pediculoza corpului se transmite in conditii de igiena deficitara prin contact direct iar pediculoza regiunii pubiene se transmite prin relatii sexuale.

Pediculoza capului este mai frecventa printre copiii aflati in colectivitate (gradinite, scoli) si este independenta de statutul social. Se localizeaza cel mai frecvent la nivelul pielii paroase a scalpului dar poate afecta si sprancenele, genele, barba.
Produce o mancarime severa si, ca urmare a gratajului (scarpinatului) , pot sa apara leziuni care se pot suprainfecta bacterian.

Infestarea se observa prin inspectia pielii paroase a capului, de preferat cu o lupa. Ouale paduchilor (lindini) sunt mici,de culoare alb-gri, ovoide , fixate de firele de par si nu se pot indeparta.
Tratamentul se face cu solutii/sampoane care contin substante pediculocide (piretroizi). Acestea se lasa de regula sa actioneze 5-10 minute si apoi se spala. Deoarece nici un pediculocid nu distruge 100% ouale, se recomanda pieptanarea ulterioara cu un pieptene cu dinti desi.
Indepartarea este mai eficienta daca inaintea pieptanarii se aplica otet pe par care se lasa sa actioneze 15 minute.

Unii au citit și asta: