Pe 29 iulie, am terminat resursele oferite de Pământ pentru un an

Luni, 29 iulie, este ziua în care s-au terminat resursele oferite de Pământ pentru un an, conform Global Footprint Network (GFN). Earth Overshoot Day marchează data când solicitările umanității depășesc capacitatea de regenerare a Pământului în acel an, iar în 2019 această zi a venit mai devreme ca oricând.

În ultimii 20 de ani, această zi s-a petrecut tot mai devreme, recordul fiind anul acesta, pe 29 iulie. Mai exact, umanitatea folosește în prezent natura de 1,75 ori mai rapid decât ecosistemele planetei noastre se pot regenera, echivalentul exploatării a 1,75 de planete.

Impactul consumului excesiv este deja vizibil prin lipsa apei în anumite zone, deșertificare, eroziunea solului, scăderea productivității solurilor, defrișări și fenomenele negative cauzate de dispariția pădurilor, dispariția speciilor, colapsul unor stocuri de pește și schimbările climatice.

Consumul excesiv diminuează resursele pe care le avem, dar și capacitatea de refacere a acestora. Iar epuizarea stocurilor și acumularea de deșeuri și emisii, în special cele de dioxid de carbon, pot continua pe o durată limitată până când ecosistemele încep să se degradeze și, în final, să colapseze. De aceea este important să acționăm acum, la toate nivelurile.

Global Footprint Network atrage atenția că dacă am reuși să mutăm Earth Overshoot Day câte 5 zile în fiecare an, umanitatea s-ar putea încadra din noi în limitele resurselor unei singure planete pe an, până în 2050. Iată câteva dintre măsurile pe care le-am putea lua, la nivel individual și colectiv, pentru a reduce consumul excesiv de resurse:

Transpotul personal contribuie cu 17% la amprenta ecologică a umanității. Dacă am reduce utilizarea mașinilor cu 50% la nivel mondial, am înlocui cu transportul public o treime din distanța parcursă cu mașina, iar restul cu mersul pe jos sau bicicleta, EOD s-ar muta cu 11,5 zile mai târziu.

Citește mai mult: www.green-report.ro

Unii au citit și asta: