Pentru Ostrov şi Călăraşi | Bacul de la Ostrov – singurul pod peste Dunăre

bac_chiciu_ostrov_calarasi

Click aici pentru Programul Bac Călăraşi – Ostrov / (Silistra Bulgaria)

.

S-a vrut, dar n-a mai ieşit ce trebuia. De vreo 10 ani, călărăşenii au fost purtaţi cu vorbe că vor avea feribot, că prin Călăraşi  Silistra se va crea un culoar de transport, ce va face, pentru localnici, să curgă lapte şi miere.

După ducerea la îndeplinire a unui proiect Phare, în valoare de peste 6 milioane de euro, începând de anul trecut a venit şi feribotul. De fapt, trebuie spus că-s două: unul românesc şi unul bulgăresc.

După o serie de bâlbâieli administrative s-a făcut şi inaugurarea. Degeaba. Feribotul adus cu bani europeni se plictiseşte la mal din cauză de lipsă clienţi.

Din Călăraşi, el pleacă dintr-o zonă aflată la vreo 200 de metri de punctul Chiciu şi merge în amonte vreme de vreo două ore, cale de aproximativ 8 km. „Greu domn’e, foarte greu’. În partea ailaltă e mai repede.„

Ostrovenii ajung mai repede la Călăraşi decât la Constanţa

„În partea ailaltă” e la bacul care străbate Dunărea la interval de sfert de oră, acum. Autotursime, TIR-uri şi persoane sunt transportate de trei bacuri aparţinând societăţii OSTROVIT S.A., o firmă recunoscută pentru producţia de fructe şi viţă-de-vie.

Practic, bacul OSTROVIT este singurul pod peste Dunăre, care funcţionează NON-STOP, în această zonă. În plus, chiar dacă ar funcţiona ca la carte, feribotul ar fi inutil pentru majoritatea celor care au nevoie să treacă Dunărea. Pentru că acesta face legătura între România şi Bulgaria. Asta ar însemna că oamenii din zona Ostrov ar rămâne izolaţi, neputând traversa Dunărea dacă bacurile OSTROVIT ar dispărea.

Şi pentru a ajunge în Bulgaria, ruta aceasta este cea mai convenabilă, după ce treci graniţa (acum o formalitate) aproape că eşti în centrul oraşului Silistra.

Mai trebuie notat că localitatea Ostrov are o particularitate de neinvidiat: deşi administrativ aparţine de judeţul Constanţa, oamenilor le este indispensabil să ţină legătura cu judeţul Călăraşi. Municipiul Constanţa se află la aproximativ 120 km de Ostrov, în timp ce în caz de nevoie un ostrovean ajunge la Spitalul Călăraşi în maxim o jumătate de oră. De aceea, pentru oamenii din Ostrov, feribotul ce uneşte malul bulgăresc de cel românesc nu are nici o valoare. În schimb, bacurile OSTROVIT sunt un adevărat pod între cele două maluri româneşti ale Dunării. Un pod fără de care viaţa lor ar fi redusă la nivelul secolului XVIII.

„Nu e normal să fim atacaţi pe nedrept”

Cu vreo săptămână în urmă, din criză de subiecte sau din interese pe care le-am putea (sub)înţelege, un cotidian naţional publica un articol în care vorbea despre bacurile Ostrovit, ca despre nişte nave vechi, ruginite, cu spărturi. Reporterul era aşa de hotărât să arate o altă realitate încât pentru el, rampele betonate destinate accesului auto erau din pământ. Dacă mai notăm că nici numele preşedintelui Consiliului judeţean Călăraşi nu a fost reţinut corect de ziaristul de la „Centru” atunci avem peisajul complet asupra lucrăturii: nu contează documentarea, importantă-i orientarea.

Am să zis să vedem care e treaba cu bacurile astea. Am traversat cu unul dintre ele şi ne-am dus la sediul OSTROVIT S.A. aflat pe malul celălalt al Dunării, în comuna Ostrov.

Aici am fost primiţi de conducerea societăţii: Oana Camelia Belu acţionar, Mădălin Primaru  şef sector viticol şi Cristea Armeanca  comandant coordonator al ambarcaţiunilor de transport naval aparţinând OSTROVIT S.A.

Aceştia s-au arătat uimiţi de acuzaţiile nerealiste: „Nu e normal să fim atacaţi pe nedrept. Bacurile noastre au toate verificările la zi, date de autorităţile în domeniu, uitaţi documentele! Avem personal calificat, şase căpitani şi un comandant coordonator. Bacurile sunt deservite de şase echipaje, fiecare echipaj având şef mecanic. Nu înţelegem de unde povestea că bacurile noastre nu ar fi în regulă. Pe noi nu ne interesează feribotul, noi nu facem concurenţă cu acesta. Noi suntem pe o altă zonă. Societatea noastră exportă 30% din producţie şi noi avem nevoie de aceste bacuri să transportăm marfa pe celălalt mal. Pentru noi, activitatea de transport naval nu este profitabilă şi nici nu urmărim profitul. Oricine poate vedea că noi nici nu luăm bani pasagerilor. Am lăsat preţurile pentru traversarea autoturismelor la un nivel care să ne acopere doar cheltuielile.”

Marius STROE

Unii au citit și asta:

29 de Comentarii

 1. POATE ESTE ADEVARAT CA PRETURILE PT. TRAVERSARE SUNT LA UN NIVEL CARE SA LE ACOPERE CHELTUIELILE DAR CE SE INTAMPLA CU CEI CARE TRAVERSEAZA FARA SA STEA CIVILIZAT LA RAND, ACESTIA OARE PLATESC?! SAU PT. CEI CU NR. DE “CL” SUNT ALTE SERVICII? STAM CA PROSTII LA RAND SI ALTII SE INTRODUC PRIN FATA MOTIV CA: “AU COPII MICI”, PT. CAMIOANE (CARE OCUPA UN SPATIU DE TREI AUTOTURISME) PRETEXTE DE GENUL: “‘ESTE ORA X SI TREBUIE SA AJUNGA …” SI TU OM CIVILIZAT STAI CU ORELE LA BAC PT. A FACE O TRAVERSARE CU “bacul care străbate Dunărea la interval de sfert de oră”

 2. In cat timp se trece de la Calarasi la Silistra ? Se sta mult la coada dimineata ?

 3. Traversarea, propriu-zisă, durează aprox. 20 de minute. În funcţie de cum poţi prinde tiruri sau nu în faţa ta, cam o oră cu aşteptare cu tot… Câteodată poţi prinde bacul cu 1 minut înainte să plece, urci imediat şi peste 20 de min eşti pe partea cealaltă. Succes!

 4. Legat de bacul de la Ostrov as avea si eu cateva cuvinte, din pacate, nu unele de lauda. Duminica trecuta am plecat intr-o plimbare cu motorul cu cativa prieteni si am ajuns si la punctul de trecere bac de la Ostrov. Atitudinea celor care se ocupa de bac este una care lasa de dorit atat din din punct de vedere al relatiei civilizate dintre oameni, cat si din punctul de vedere al ‘calitatii’ bacului. Acesti ‘domni’ se cred pe propria mosie facand reguli dupa cum ii taie capul. Dupa ce am stat la rand, in mod normal si civilizat, am fost lasati sa urcam pe bac ultimii, fiind vorba de 3 motoare. Le-am inghesuit undeva pe margine, ca pe niste biciclete. Incercand sa le explicam acelor domni ca aceste motoare eu peste 250 kg si nu le poti manevra cu usurinta ca pe o masina sau ca pe o bicicleta, si rugandu-i frumos sa ne lase un loc de masina (pentru ca pana la urma cele 3 motoare au platit cat o masina), raspunsul acestora a fost ca daca nu facem cum ne spun ei, atunci nu trecem cu bacul. Vin si intreb cine sunt acesti domni de fac reguli si legi dupa cum vor? Oare cand ne vom civiliza si noi sa avem pretentia ca suntem la nivelul unei Europe civilizate? Oare se va sesiza cineva in legatura cu acest lucru? Un singur lucru mai spun, si anume ca nu am fost singurii care au primit un astfel de tratatemnt. Au mai fost si alti motociclisti care au trait nesimitirea si mojicia acestor oameni. Si daca vreti o parere autorizata, intrebati-l pe d-l Hrubaru (si el motociclist) si va va povesti si el destule.

 5. As dori sa stiu si eu cat costa traversarea cu bacul pt. autoturism, plus trei persoane? multumesc.

 6. Ovidius, o traversare, cu autoturismul, costă 25 RON. Plata se face pt. autoturism, nu contează nr de persoane.

 7. Suntem din Buzau si o sa ajungem in Calarasi maine dimineata cu masina. Ne puteti da ceva indicatii despre cum putem ajunge sa trecem cu bacul? Am inteles ca nu sunt indicatoare.

  Multumesc,

  Ioana

 8. Ioana, intrebati cum sa ajungeti la Spital. Apoi mergeţi drept inainte, spre Chiciu, treceti un pod şi mergeti inainte încă vreo 8 km. Veti vedea panouri acolo. Sunt două zone de acostare pentru bac, pt 2 firme diferite. Prima firma are curse mai dese dar bacuri mai mici, a doua are un singur bac mare dar care circulă mai rar.
  Nu s-a inregistrat nici un accident niciodată, în 30 de ani de exploatare, la primă firmă. Cea de a doua a avut un incident saptamana trecuta cand masinile nu au putut sa se dea jos de pe bac vreme de vreo patru ore din cauza unei defecţiuni. Voi alegeti. Drum bun!

 9. sunt presedinta asociatiei “Prietenie fara frontiere” organizez in data de 30.11.2009 un pelerinaj la Manastirea Dervent. Va rog sa ma ajutati sa aflu daca pot trece bacul cu un autocar cu 50 persoane si cit costa. multumesc!

 10. Se poate trece cu autocarul. Tariful pentru autoturisme este de 25 RON iar pt TIR-uri este de 250 RON. Probabil că pt autocare este acelaşi preţ ca pt TIR-uri. Drum bun!

 11. trec cu bacul asta de cand sunt copil…si au fost accidente!!! s-a ciocnit cu un impingator odata…au fost 2 tiruri care au cazut dupa bac…au fost oameni care au muri ca au sarit de pe bac….au fost masini cazute….au fost situatii cand am ramas pe nisip si am asteptat mult timp!!! dar totusi e mult mai convenabil decat feribotul

 12. Doresc sa trec cu bacul pe la Ostrov in dimineata zilei de 30 Decembrie cu autoturismul personal. Imi puteti spune daca functioneaza in aceasta perioada si un eventual program de functionare (incepand cu ce ora).
  Multumesc!
  Adrian

 13. Da, funcţionează şi pe 30 decembrie. BAC-ul trece din jumătate în jumătate de oră. (În funcţie de numărul de maşini puteţi aştepta până la 40 de minute)

 14. as dori sa aflu daca pe 3 ianuarie merge bacul ji un orar ceva ptr aceasta zi daca se poate.am urgenta nevoie sa jtiu.multumesc!

 15. S.C. Ostrovit mai exista numai datorita bacurilor care sunt singurele care fac profit, nu credeti gogosile conducerii. Iar trecerile din 15 in 15 minute se faceau doar cand au venit cele doua bacuri particulare de frica sa nu piarda clienti si sa-i saboteze ca sa ii determine sa plece.Acum pleca doar cand vor sau au clienti .

 16. nu va faceti probleme in legatura cu bacu personalul e calificat , capitanii fac cursuri din trei in trei luni . dar e o problema ………. toti sunt niste betivi si…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 17. toti cei care lucreaza acolo sunt niste betivi curvari , si daca ajungeti pe acolo nu le dati şpaga chiar daca va cer pe faţă asta, va spune cineva care e din zona si îi cunoaste pe acei ,,oameni”

 18. M-ar interesa si pe mine sa stiu daca in drum spre Ostrov, poate sa opreasca sa ma lase cu masina pe insula … pt pescuit evident …

 19. vai nu le rusine sa minta ,sint oamenii care trec de ani de zile cu bacul si stiu ce le poate capul,niste analfabeti care umileste lumea,si ce preturi.cind ma gindesc ca peste 2luni trebuie sa trec iara ma ia groaza .

 20. e clar… NU voi lua bac=ul…si nici nu voi recomanda cuiva….mentalitatea asta de praduitori trebuie descurajata….ia sa nu mai mergem toti, se vedeti cum o sa chitaie….mai bine astept in Cernavoda

 21. as vrea sa stiu daca asta e locul de unde trebuie sa iau bacul ca sa ajung in bulgaria? o sa ajung acolo cu masina luni dim pe la vreo 5;00 au program la ora aia nu ?

 22. Ăsta e locul. Mai este unul la vreo 100 m mai în faţă. Ei zic că au program NON-STOP. Dar depinde de nr de maşini prezente la ora aceea. Mai mult de 30 de min nu cred că vei aştepta.

 23. va spune un calarasean tot . primul bac intilnit este al ostrovitului , au 3 bacuri mici si vechi , vai mama lor , dar treci cam la 20-30 min . de obicei se sta la coada , dar sunt eternii smecheri care fac ce vor si trec oricum . cei ce lucreaza in politia de frontiera , vama etc , au prioritate , preturile sunt f mari , bacurile f vechi , nivel de civilizatie ZERO , angajati betivani si nespalati .
  al doilea bac , este cam la 100 m mai in fata , e mai civilizat si mai mare , dar trece mai greu pt ca nu prea au clienti . preturile sunt cam la fel , nivel de civilizatie mai mare , angajati ok . va recomand al doilea bac .

 24. Înainte de apariţia concurenţei preţul la bac era de 35 de lei. După ce concurenţa a stabilit 18 lei taxă de trecere, Ostrovitul s-a orientat şi a scăzut preţul la 17.5 lei. Dacă nu se vor duce maşinile la bacul Navrom şi acesta va pleca, Ostrovitul îşi va continua politica de monopol şi va creşte preţul la un nivel mult mai ridicat decât cel anterior. Absurdul preţurilor este dat de următoarele tarife: pentru o persoană sau pentru o bovină 2 lei, pentru o bicicletă sau pentru o căruţă 10 lei. Aşa că singura noastră şansă este să încurajăm concurenţa reala, singura care poate scădea preţurile. Ar fi bine să existe concurenţă şi la autocarele Călăraşi-Bucureşti.

 25. suntem din alta tara si ne plimbam in aceasta regiune. daca trecem cu bacul in Bulgaria e nevoie de viza?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*