in

Pericol în caz de cutremur: “Modificările din locuinţe s-au făcut haotic şi iresponsabil”

Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Călăraşi spune că în primăvara acestui an am putea avea parte de un cutremur apropiat ca valoare celui din 4 martie 1977, deşi directorul Institutului de seismologie spune că ultimele cutremure, de intensităţi mai mici şi moderate, au descărcat tensiunile existente din zona Vrancea.

Faţă de iminenţa unui posibil cutremur, Georgel Muşat îşi exprimă îngrijorarea pentru modificările efectuate în apartamentele de locuinţe, activităţi efectuate fără nici un fel de autorizaţie, studiu tehnic sau lucrări de consolidare: „Nu s-a ţinut cont că odată ce s-au creat nişte goluri, după ce s-au dezafectat nişte pereţi, nu s-a făcut decât să se genereze nişte structuri slabe din punct de vedere al stabilităţii şi rezistenţei.

Creându-se punctele slabe de rezistenţă în structura locuinţelor, n-am făcut altceva decât să ne săpăm singuri groapa. Modificările s-au făcut fără nici un fel de consiliere de profil, fără nici un fel de expertiză tehnică, şi ce este mai grav – fără nici un fel de consolidare. Modificările din locuinţe s-au făcut haotic şi iresponsabil.”

Georgel Muşat face un apel la populaţie să sesizeze situaţiile în care se execută modificări în structura apartamentelor de locuit, arătând că în cazul unor cutremure, toţi locatarii blocului ar putea fi afectaţi de slăbirea structurii de rezistenţă: „Nu e o problemă care-l afectează doar pe cel care face modificările. Dacă cineva face un punct slab de rezistenţă, fiţi siguri că acolo se vor descărca toate tensiunile acumulate în timpul unui cutremur, şi de acolo va începe să se prăbuşească întreaga clădire.”

Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Călăraşi avertizează că executarea de modificări în locuinţe, fără autorizaţie, poate atrage amenzi, în funcţie de gravitatea faptei, de până la un miliard de lei vechi.

Suntem pregătiţi să facem faţă următorului cutremur?
Care este riscul seismic al Călăraşiului?
Aflaţi din ziarul Obiectiv! click aici