in

Persoanele neasigurate se pot vaccina anti AH1N1

Din ce în ce mai mult români solicită vaccinarea antigripală, anunţă Ministerul Sănătăţii din România. Campania de vaccinare a MS este gratuită şi a fost extinsă la toate categoriile de persoane, atât cele asigurate, cât şi cele care nu au asigurări de sănătate.

Până în data de 3 ianuarie au fost vaccinate 210 000 de persoane, iar după această dată solicitările au crescut de cel puţin 10 ori, apreciază medicii specialişti

“Ne bucură faptul că românii încep să înţeleagă importanţa vaccinării şi că aceasta reprezintă singura modalitate de protecţie în perioadă de pandemie. Îmi pare rău însă că a trebuit să se prăpădească 73 de persoane ca să înţelegem acest lucru”, a declarat astăzi prof. dr. Adrian Streinu-Cercel într-o vidoeconferinţă cu prefecţii şi directorii direcţiilor de sănătate publică.

În cadrul videoconferinţei, direcţiile de sănătate publică judeţene au informat că stocurile de vaccin gripal pandemic CANTGRIP au fost epuizate şi s-a cerut suplimentarea acestora cu peste 120 000 de doze.

Prof dr. Adrian Streinu-Cercel a atras atenţia tuturor responsabililor locali că acţiunea de vaccinare este foarte importantă şi trebuie accelerată în această perioadă de pandemie, când rata de transmitere a virusului a crescut la 8-10 % de la 3-4 %.

Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile a informat că, în ultimele 24 de ore au fost confirmate încă 26 de cazuri de gripă cu virus AH1N1 şi 7 cazuri de deces. Totalul cazurilor înregistrate pana in acest moment este de 5941, din care 73 decese.