in

Peste 1 milion de cereri depuse pentru subvenţii în agricultură

agricultura-calarasiAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat vineri, 15 mai 2009, prima parte a campaniei de depunere a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă.

Astfel, în intervalul 2 martie – 15 mai 2009, au fost depuse 1.086.351 cereri, pentru o suprafaţă de 9.286.390 hectare, fiind înregistrată o creştere cu circa 36.000 de cereri şi cu peste 560.000 hectare faţă de perioada similară a anului trecut.

Cele mai multe cereri au fost depuse în judeţele Dolj (58.806 cereri), Suceava (54.552 cereri) şi Olt (49.255 cereri).

Menţionăm că fermierii mai pot solicita sprijinul pe suprafaţă, dar pentru cererile depuse în perioada 16 mai – 9 iunie vor fi percepute penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. De asemenea, cererile care vor fi depuse după data de 9 iunie nu mai sunt admise la calculul plăţii pentru campania SAPS 2009.

Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc.

Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa în cauză va fi acordat celui care lucrează terenul.

Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar şi formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).