Piloții profesioniști de raliu au experimentat, în premieră, liniștea unui motor electric

Daca o parte din farmecul competitiilor de viteza consta in vruum-vruum-ul motoarelor turate, in acelasi timp, incepe sa fie pusa in balanta poluarea cu placerea sunetului. Pilotul-multiplu campion national Sorin Ghisoi a ales. Impreuna cu cativa prieteni a construit prima masina electrica de curse din Romania si a adus-o la raliu! Mai jos aveti reactia pilotilor profesionisti care au condus pentru prima oara in viata lor o masina electrica!

Prima mașină electrică dintr-un Campionat de Viteză sucește mințile piloților

”E o senzație unică, e viitorul!” – a fost concluzia a 4 piloți profesioniști, invitați să conducă prima mașină electrică ce participă la o competiție de viteză din România

Pe 9 și 10 iunie 2018, la Brașov, a avut loc cea de-a 3-a etapă a Campionatului Național de Viteză în Coastă Dunlop 2018. În cadrul acestuia, proiectul Kaufland E-Rally Team a fost din nou în lumina reflectoarelor.

Prima vedetă a campionatului a devenit, începând cu acele zile, un VW Golf GTI, proaspăt transformat total într-o masină electrică de curse, care a stat la poze cu admiratorii pasionați de sporturi de viteză. Mașina electrică din etapele precedente a rămas insă în continuare în competiție ca deschizătoare de drum.

La invitația lui Sorin Ghișoi, multiplu campion național la competițiile de viteză, alți 4 piloți profesioniști cu state vechi în sporturile de viteză au încercat în premieră mașina electrică, în condiții de vizibilitate și aderență reduse, pe un traseu de 5 Km și o diferență de nivel de 235 m, in condiții de ploaie.

Dan Gârtofan a fost primul dintre piloții profesioniști care l-au mutat pe Sorin Ghisoi în dreapta, pentru a încerca și el mașina electrică. Cu o experientă de 25 de ani în competițiile de viteză, are în palmares nenumărate titluri și trofee.

Pe lângă pasiunea pentru adrenalină, Dan dă dovadă și de spirit de responsabilitate socială, demarând în urmă cu câteva luni un proiect de educație rutieră, ERA-Educație, Responsabilitate, Atitudine, în colaborare cu instituții de stat din Brașov. Programul este dedicat elevilor de clasa a 12-a din 40 de licee brașovene și va fi reluat odată cu începerea școlii, în această toamnă.

Legat de experiența din acest weekend, când a pilotat în premieră o mașină electrică, pilotul Dan Gârtofan declară: ”Este o mașină pentru oameni cuminți care nu mai suportă zgomotul. Haha, e clar că glumesc, da? Eu vreau să îl felicit pe Sorin Ghișoi pentru inițiativa de a gândi un asemenea proiect eco, e clar că ăsta e viitorul, către asta tindem toți, chiar dacă mie, unul, deocamdată încă îmi place zgomotul. Îl las pe Sorin să fie el primul” a încheiat pilotul, râzând.

Lucian Răduț, cel care a și câștigat această a 3-a etapă a Campionatului Național de Viteză în Coastă, cu un timp de 2 minute și 40,597 secunde pe un traseu de 5 km, a fost cel de-al doilea pilot profesionist care a încercat mașina electrică în acest weekend.

”A fost o expriență unică, mai ales că nu am mai mers niciodată cu o mașină electrică. Am mers cu trotinete, biciclete, cu orice altceva electric, dar nu cu mașină. Îi mulțumesc lui Sorin că mi-a făcut această propunere și am încredere în el că va duce la capăt cu bine acest proiect care schimbă lumea. Ne știm de vreo 20 de ani și am toată încrederea în el” încheie câștigătorul etapei a-3 a Campionatului de Viteză în Coastă.

Ovidiu Zaberca a încercat și el în acest weekend ochioasa mașină. Numele pilotului reșițean este strâns legat de cel al tatălui său, Nicolae Zaberca, pilot ce făcea furori în anii 80 pe ciurcuitele și traseele de coastă din tară. Tatăl lui i-a fost sprijin și este în continuare în tot ceea ce Ovidiu a întreprins și continuă să realizeze.

La fel ca și ceilalți piloți invitați ai lui Sorin Ghișoi, se mândrește și el cu locuri importante în clasamentele competițiilor de viteză ale României. În ceea ce privește experiența conducând mașina electrică, Ovidiu mărturisește: ”M-a surprins atâta liniște, e ceva foarte nou, n-am auzit decât anvelopele. Mi se părea că mă uit la tv la Formula 1, nu că merg pe traseu! Eu îl felicit pe Sorin că a avut ideea asta și cine știe, poate chiar o să trecem toți pe mașină electrică de curse, că la mașini de stradă cam asta cred că se va întâmpla cu siguranță în viitor”, încheie pilotul reșițean cu adrenalina în sânge.

Unii au citit și asta: