in

Poluarea de la SIDERCA pune în pericol starea de sănătate a populaţiei din Calarasi

În urma controlului efectuat de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Călăraşi împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Călăraşi pe amplasamentul SC SIDERCA SA societate în lichidare, s-au constatat în zona Uzinei Cocsochimice suprafeţe mari degradate cu substanţe chimice de tip smoală, gudron, se arată într-un comunicat de presă al Comisariatului judeţean Calarasi al Gărzii de Mediu.

Aceste deşeuri afectează într-un mod agresiv solul, subsolul şi pânza freatică. Dezafectarea necontrolată a instalaţiilor din sectorul chimic al Uzinei Cocsochimice a condus la formarea de deşeuri lichide de natură necunoscută care, de asemenea, afectează grav factorii de mediu.

S-au constatat pe amplasamentul SC SIDERCA SA societate în lichidare două depozitari necontrolate în cantităţi considerabile, direct pe sol, formate din saci din plastic degradaţi umpluţi cu o substanţă albă sfărâmicioasă care, după cum scrie pe saci, se bănuieşte a fi „perlită”.

Pe tot amplasamentul se pot observa deşeuri provenite din construcţii, depozitate direct pe sol. A fost întocmită o notă de constatare împreună cu toţi participanţii la controlul de mediu, notă care stabileşte măsurile care se impun pentru protecţia mediului.

S-a trasat lichidatorului sarcina solicitării obligaţiilor de mediu care se impun pentru toate locaţiile existente în perimetrul de care răspunde. Se va urmări respectarea măsurilor impuse precum şi respectarea legislaţiei de mediu în vigoare.

Din cele constatate în cadrul controlului efectuat la SC SIDERCA SA societate în lichidare, rezultă că este grav afectată starea factorilor de mediu – apă, aer, sol, putând avea implicaţii şi asupra stării de sănătate şi siguranţă a populaţiei din zonă” a declarat  Rareş Ionescu, prim comisar al Gărzii de Mediu Călăraşi.

Ziarul Obiectiv a ajuns la nr. 100

Ziua Imnului Naţional la Calarasi