in

Pompierii din Călăraşi, la zi de sărbătoare

colonel Popa ISU CalarasiInspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” Călăraşi a ţinut să marcheze Ziua Pompierilor printr-un program deosebit. Pentru că 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România se potrivea în ziua de duminică, pompierii au organizat festivităţile, vineri, înainte de începerea weekendului.

Cu această ocazie, au fost înaintaţi în grad subofiţeri şi ofiţeri ai ISU Călăraşi de către inspectorul-şef colonel Popa Daniel Gheorghe.

Pompierii au efectuat mai multe demonstraţii sportive şi de intervenţii în situaţii de incendiu, necesitând intervenţia echipei de descarcerare.

Pompierii din cadrul lotului sportiv, care a luat şi anul acesta locul I la faza naţională a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă.

Mesajul  Inspectorului şef  al I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi cu prilejul sărbătoririi Zilei Pompierilor din România

Aniversarea, la 13 Septembrie, a Zilei Pompierilor din România, readuce în memorie sacrificiul ostaşilor pompieri care, în anul 1848, au scris o pagină de devotament şi demnitate naţională, în confruntarea din Dealul Spirii cu armata otomană venită să înăbuşe Revoluţia română.

Cu 161 de ani în urmă, în dramatica bătălie din Dealul Spirii, micul detaşament de ostaşi pompieri aflaţi sub comanda bravului căpitan Pavel Zăgănescu au înscris cu propriul sânge o memorabilă pagină de eroism şi glorie militară, într-o confruntare inegală cu trupele otomane pentru afirmarea idealurilor de libertate şi independenţă, atât de scump plătite de poporul nostru.

Pompierii au scris pagini memorabile în cartea tradiţiilor, ca apărători ai vieţii cetăţenilor în lupta împotriva dezastrelor, dar şi ca apărători ai patriei, cu arma în mână, în momentele cruciale ale făuriri şi dezvoltării României moderne.

Demni urmaşi ai celor ce au luptat cu eroism în Bătălia din Dealul Spirii, în zilele Revoluţiei de la 1848, pompierii au purtat de-a lungul timpului nestinsă flacăra vitejiei, a iubirii de neam şi de ţară. Azi, alături de celelalte componente ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, pompierii au o contribuţie majoră la asigurarea şi menţinerea climatului de siguranţă socială.

Prin natura atribuţiilor, pompierii sunt militarii aflaţi cel mai aproape de populaţie, fiind oricând gata să intervină – de multe ori, cu riscul propriei vieţi – pentru a limita urmările incendiilor, ale accidentelor, inundaţiilor sau altor calamităţi, dar mai ales pentru a-i salva pe semenii lor aflaţi în primejdie.

Gestionarea problematicii tot mai complexe din sfera situaţiilor de urgenţă presupune oameni cu reale calităţi, loiali, curajoşi, fermi şi devotaţi, dispuşi oricând la sacrificii. Pompierii militari din cadrul I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi au dovedit de nenumărate ori că posedă aceste calităţi prin profesionalismul şi seriozitatea care îi caracterizează, fiind permanent în slujba cetăţeanului şi a comunităţii.

Astăzi, la ceas aniversar, când se împlinesc 161 de ani de la eroica bătălie din Dealul Spirii, gândul meu, însoţit de sincere felicitări, urări de sănătate şi împliniri, se îndreaptă către toţi pompierii, militari şi civili.

La Mulţi Ani!

INSPECTOR ŞEF
Colonel Popa Daniel Gheorghe