in

Proiect de mobilitate LEONARDO da VINCI la Călăraşi

profesori

Colegiul National “ Barbu Stirbei” Calarasi a fost in anul scolar 2013-2014 beneficiarul unui proiect de mobilitate LLP-LdV/VETPRO/2013/RO/406 cu titlul “Overview of the Best Teaching Methods for Learning English in a Computer-based Society-Sharing Good Practices at European Level”, proiect ce a implicat colaborarea intre doua institutii, organizatia de trimitere in aceasta mobilitate, respectiv, Colegiul National “ Barbu Stirbei” Calarasi si Wisamar Bildungsgesellschaft gemeinnützige GmbH – institutie de învăţământ non-profit din Leipzig, Germania, acţionând în învăţământul profesional, cultural şi de adulţi si care a fost organizatia de primire in aceasta mobilitate.

Legatura dintre cele doua organizatii si organizarea mobilitatii au fost asigurate de echipa de gestiune a proiectului formata din : Preda Gratiela-coordonatorul proiectului, Dinca Marinela-responsabil cu evaluarea si valorizarea proiectului, Dinu Georgeta-responsabil financiar. Proiectul a fost finanţat prin programul sectorial Leonardo da Vinci, din fonduri europene.

Mobilitatea a durat o saptamana 25 mai 2014-31 mai 2014 iar locatia a fost orasul Leipzig, landul Saxonia, Germania. Grupul tinta al proiectului a fost constituit din 8 profesori ai colegiului, dintre care 4 sunt profesori titulari de limba engleza si 4 profesori titulari de informatica: Barz Adela, Dumitru Lucia, Gheorghe Andreea, Visinescu Alina, Anghel Marian, Hreniuc Ema, Hreniuc Toader, Serban Gabriela. Perioada mobilitatii a cuprins vizite de studiu la scoli si institute germane , cum ar fi “Reclam Gymnasium”, “Gutenberg School”, “Wallstreet Language ”Institute, la sediul organizatiei Wisamar , la Academia de Studii Economice si Limbi Straine din Leipzig si vizite culturale in orasele Leipzig, Dresda si Berlin.

Activitatile derulate au fost diverse, mese rotunde, dezbateri si ateliere de lucru asupra celor mai eficiente metode de a preda limba engleza si informatica in noul context european pentru a se asigura o mai buna insertie a absolventilor de liceu pe piata muncii atat in tara cat si in intreaga Uniune Europeana.

Profesorii participanti au facut cunostinta cu sistemul de invatamant dual din Germania, cu modalitatile de evaluare si certificare a competentelor la absolvirea liceului sau scolii, cu platformele educationale, platforma Moodle, iPortal, ei fiind abilitati sa utilizeze noile tehnologii in procesul predarii, sa gestioneze mai bine timpul in pregatirea orelor de curs, sa organizeze ore tip teleconferinta (via Skype) cu implicare internationala. In fiecare zi au fost insotiti de un tutore de stagiu care furniza feed-back asupra activatatii derulate.

Rezultatele muncii profesorilor din grupul tinta au fost concretizate in obtinerea certificatelor Europass Mobility, care au fost emise de Colegiul National “ Barbu Stirbei” Calarasi si au fost validate de Wisamar Bildungsgesellschaft gemeinnützige GmbH si a certificatelor de limba engleza si germana. Intreaga activitate desfasurata pe perioada mobilitatii a fost monitorizata de profesoara Preda Gratiela, coordonatorul proiectului.
Proiectul a oferit profesorilor participanti la mobilitate posibilitatea de colaborare internationala cu profesori din Germania, precum si posibilitatea de a-si consolida si reevalua competente profesionale, lingvistice, comportamentale si de utilizare a tehnologiilor informatice.

Coordonator de proiect: Prof. Preda Gratiela

 

Impactul unui proiect european

Proiecte europene…multe, variate… De ce ar participa un professor la un proiect european de formare si dezvoltare profesionala? In primul rand din dorinta de a se perfectiona si astfel de a-i ajuta pe elevi sa se integreze mai usor si mai rapid in societatea tehnicizata si informatizata in care traim, de a discuta avantajele si dezavantajele diferitelor metode de predare-invatare dintr-un sistem de invatamant diferit. Un proiect transnational ofera ocazia de a avea un schimb de experienta cu profesori din alte tari si de a cunoaste cele mai bune practici din invatamant utilizate de alte tari.

Orice profesor ar trebui sa doreasca sa participe la un astfel de proiect, luand in considerare beneficiile multiple pe care acesta il poate oferi, atat pe plan profesional, cat si in cel personal si cultural. Traim in context european si prin urmare este absolut necesar sa ne racordam la nevoile si tendintele in schimbare ale lumii in care traim. Contactul cu alte culturi, civilizatii, dar si cu cele mai bune practici ale profesorilor din alte tari sunt de un real folos in epoca globalizarii; in plus, este o alinare minunata sa constati ca si profesorii si elevii din alte tari se confrunta cu aceleasi probleme ale lumii moderne ca si cei din tara ta, iar cautarea de solutii impreuna este deosebit de utila. Acesta e un aspect reconfortant pentru orice profesor din orice tara de a nu se simti singur in cautarile sale. Am simtit puternic aceasta apartenenta la comunitatea celor implicati in educatie, iar schimbul de experienta si opinii a fost minunat. ( Lucia Dumitru)

 

In urma acestui stagiu, am inteles ca in domeniul in care activez ca profesor – domeniul IT- in afara de componenta de studiu ce trebuie inceputa cat mai devreme, o componenta importanta va fi pregatirea cat mai complexa a elevilor, atat teoretica cat si practica, pentru a face fata noilor provocari specifice pietii muncii din Romania dar, mai ales, din tarile avansate tehnologic.
Nu in ultimul rand, participarea in acest proiect a avut si plusuri pe linie lingvistica, in sensul in care, mi-am dezvoltat competentele de comunicare si relationare in limba engleza dar si in limba germana.
In concluzie, pot spune ca am fost placut impresionata de impletirea armonioasa dintre istorie si cultura pe de o parte si viteza de dezvoltare, de cealalta parte, prin aplicarea inaltelor tehnologii, a uneia dintre tarile importante, din punct de vedere economic, si nu numai, din Europa. (Gabriela Serban)

Emil Muşat: “O apreciez pe Monica Macovei dar îl susţin pe Klaus Iohannis”

PSD Călăraşi… din nou păcălit de “aliaţi”?