În cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția a 11-a, cele 18 de organizații câștigătoare își vor derula proiectele în perioada decembrie 2019 – august 2020.
Șase organizații câștigătoare vor utiliza muzica printre metodele principale de intervenție.
Voluntarii Universității Emanuel din Oradea vor desfășura ședințe de terapie prin muzică și joacă pentru copii cu boli cronice grave și vor realiza albume pentru familiile unor copii cu prognostic de viață limitat.
Asociația Prosperitas Vitae din Sânmartin, județul Harghita, își îmbogățește paleta serviciilor oferite în domeniul dezvoltării timpurii prin utilizarea muzicii asistate, a tehnologiei Soundbeam.
Fundația de Abilitare Speranța (Timișoara) va oferi ședințe de terapie prin muzică unor copii cu dizabilități, iar specialiștii de la Asociația Rază de Speranță în Intervenția și Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist (Brașov) vor derula sesiuni de meloterapie, combinate cu dans și mișcare, pentru copii diagnosticați cu tulburări de spectru autist.
Asociația Auzi Înțelegi Trăiești din București va organiza ateliere de povești muzicale pentru dezvoltarea unor copii cu deficiențe de auz (hipoacuzie, purtători de proteze auditive sau implant cohlear) iar Asociația Centrul de Cercetări Subacvatice din Sfântu Gheorghe va combina tehnici de hidroterapie și meloterapie, utilizând metoda TUSMA (terapie cu unde sonore în mediul acvatic).
Specialiștii în terapia prin artă din cadrul a două organizații – Asociația Română de Terapii Expresive (București) și Asociația de Poveste (Sibiu) – vor utiliza metoda Phronetic pentru a veni în ajutorul unor copii cu tulburări de spectru autist sau ADHD (tulburare hiperactivă cu deficit de atenție), precum și a unor copii instituționalizați.
Fundația Diaconică și a Tineretului Creștin (KIDA) din Sfântu Gheorghe și Fundația Transilvană Alpha din Târgu Mureș vor ajuta beneficiarii organizațiilor respective, copii care trăiesc cu boli permanente și cu dizabilități, utilizând tehnici de art terapie combinată.
Două organizații și-au propus să organizeze activități în aer liber, cu scopul de a ajuta copii cu nevoi speciale: Asociația Mișcare de Tabără Yuppi (Cluj) va oferi în cadrul taberelor sale experiențe inedite prin terapie prin aventură unor copii care suferă de diabet insulinodependent de tip 1. Asociația Club Sportiv Climb Again (București) va susține ședințe de escaladă unor copii cu deficiențe senzoriale.
Poveștile terapeutice figurează printre metodele principale de intervenție în cazul a trei organizații. Profesioniștii de la Asociația Sătmăreană pentru Promovarea Sănătății Mentale (ASPROSAM) vor utiliza metoda povestirilor terapeutice Metamorphoses pentru a ajuta copii cu tulburări de anxietate. Specialiștii de la Asociația Pedagogilor Sociali Cheia din Târgu Mureș vor utiliza terapie prin povești pentru copii instituționalizați, și Asociația Inima Copiilor din București va redacta o carte specială pentru copiii care vor fi operați pe cord.
Asociaţia CES – Colaborăm Educăm Sprijinim din Oradea va susține ateliere de teatru combinate cu confecționare de măști, jocuri, exerciții de concentrare și de imaginație pentru copii cu cerințe educative speciale.
Asociația Lumina din Bacău va utiliza realitatea virtuală pentru ameliorarea suferințelor unor copii internați în Hospice Lumina, care trăiesc cu dizabilități permanente sau boli terminale.
Fundația Salvator din Gheorgheni va susține ședințe de hipoterapie pentru copii care trăiesc cu dizabilități.
Programul MOL pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România.
Programul a fost lansat în 2009 și este destinat organizațiilor non-profit, respectiv organizațiilor nonguvernamentale (fundații, asociații, federații) și organizațiilor religioase care derulează proiecte de terapie emoțională sau terapie prin artă pentru copii care trăiesc cu dizabilități, suferă de boli cronice sau se află în curs de recuperare după afecțiuni grave.