in

Proiecte inedite, pentru copiii cu nevoi speciale

Programul MOL pentru sănătatea copiilor, desfășurat de MOL România și Fundația Pentru Comunitate, împlinește zece ani de la prima ediție.

Câștigătorii ediției jubiliare sunt 20 de ONG-uri, care primesc din partea MOL România 400.000 de lei pentru a derula proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională pentru 650 de copii și adolescenți cu nevoi speciale.

În cei zece ani de existență, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost finanțate cu peste 3,2 milioane de lei un număr de 190 de proiecte de care au beneficiat peste 11.000 de copii și adolescenți.

În cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția a 10-a, cele 20 de organizații câștigătoare își vor derula proiectele în perioada decembrie 2018 – august 2019.

Colaboratorii din cadrul Universității Emanuel din Oradea vor utiliza terapie prin muzică pentru ameliorarea suferinței generate de boală și spitalizare în cazul unor copii cu boli grave și progresive, iar specialiștii din cadrul Asociației pentru Copii și Tineri cu Dizabilități Bonitas (Oradea) vor utiliza terapie prin muzică asistată cu ajutorul sistemului Soundbeam pentru a îmbunătăți capacitatea de comunicare și de exprimare emoțională a copiilor care trăiesc cu dizabilități.

Asociația Help din Sfântu Gheorghe va derula un proiect în care se combină elemente de hidroterapie cu audiții muzicale subacvatice pentru îmbunătățirea calității vieții a copiilor cu cerințe educative speciale.

În cadrul taberelor organizate de Asociația Mișcare de Tabără Yuppi din Cluj, copiii cu diabet din toată țara vor avea șansa să-și îmbunătățească stima de sine și să descopere noi resurse interioare prin intermediul terapiei prin aventură, participând la activități interesante în aer liber, cum ar fi canotajul, cățăratul în grădina de corzi, echitația sau tirul cu arcul.

Tehnologia digitală va avea un rol proeminent în două proiecte: profesioniștii de la Asociația Lumina (Bacău), prin intermediul realității virtuale, vor ajuta copii internați la Hospice Lumina să evadeze din cotidian, oferind totodată posibilitatea de a diminua suferința fizică și psihică provocată de o boală gravă sau terminală. Asociația Copacul Vieții din Cluj și-a propus să lucreze cu două grupe de beneficiari, utilizând psihodramă cinematografică pentru copii care suferă de boli cronice și art terapie de filme animate pentru copii care trăiesc cu dizabilități multiple.

În cadrul proiectului ce va fi implementat de Asociația Română de Terapii Expresive din București se va utiliza Art terapia Phronetic, o metodă acreditată provenită din Austria, pentru copii care provin din medii defavorizate și care suferă de tulburări psiho-emoționale.

Trei organizații vor utiliza terapie asistată de cal. Asociația HorsEmotion din Timișoara va oferi ședințe de hipoterapie și activități recreativ-educative cu animale mici unor copii instituționalizați și unor copii care au suferit traume emoționale, în vederea îmbunătățirii calității vieții și a recuperării lor emoționale. Fundația Gecse Dániel din Târgu Mureș va combina terapia asistată de cal și cea prin muzică în cazul unor copii diagnosticați cu tulburări de spectru autist, iar Asociația Hip-Tep (Aiud) va organiza ediția a patra a Cupei MOL pentru sănătatea copiilor, inițiativă unică în România, cu ocazia căreia copiii cu dizabilități arată talentul lor în diferite probe de călărie.

Asociația Sătmăreană pentru Promovarea Sănătății Mentale (Asprosam) va ajuta copii cu tulburări de anxietate în ameliorarea echilibrului emoțional prin intermediul povestirilor terapeutice Metamorphoses în cadrul a două tabere terapeutice.

Asociația Lindenfeld din București și Asociația Comite Ocland (Ocland, Harghita) și-a propus să vină în ajutorul unor copii instituționalizați, care vor beneficia de terapie prin artă, utilizând mai multe tehnici expresiv-creative, spre exemplu storytelling, terapie prin joc, dramaterapie sau pictură pe lemn, având scopul de a facilita dezvoltarea emoțională a beneficiarilor și dezvoltarea unor strategii de reziliență pe termen lung.

Două organizații vor utiliza elemente de teatru în scop terapeutic. Asociația Tandem din București va continua demersul său de a ajuta copii deficienți de vedere în dezvoltarea inteligenței emoționale, a vocabularului și a coeziunii de grup, prin ateliere de improvizație și jocuri de rol, iar Fundația Transilvană Alpha din Târgu Mureș va organiza activități de teatru interactiv – teatru de păpuși, teatru cu actori, animație și teatru sub formă de muzică și dans – pentru copii cu dizabilități grave din Centrul Perseverența.

Proiectul Asociației Sfântul Damian (Iași) urmărește să ajute copii cu cerințe educaționale speciale în recuperarea echilibrului emoțional după afecțiuni grave și prevenirea tulburărilor afective prin combinarea terapiei emoționale și cea de artă (pictură, coregrafie, teatru, muzică și altele), în cadrul unor ședințe de grup. Asociația Bóbita din Târgu Secuiesc va combina, de asemenea, terapia emoțională și cea de artă pentru recuperarea emoțională a copiilor cu tulburări de anxietate în cadrul unor ședințe de grup, organizate la Târgu Secuiesc și în localitatea Bistrița.

Asociația Ai Voință, Ai Putere! din Oltenița va susține prin intermediul terapiei prin artă copiii cu tulburări din spectrul autist în recunoașterea și exprimarea emoțiilor, susținându-i astfel în relaționarea cu cei din jurul lor și în integrarea școlară.

Proiectul Asociației Down Activ Moldova din Botoșani are ca scop antrenarea copiilor cu dizabilități în activități artistice, de autocunoaștere și dezvoltare personală în vederea integrării și reabilitării lor psiho-sociale prin intermediul unor ateliere de creație și de teatru.

Asociația Prader Willi din România (Zalău) va susține copiii cu dizabilități cu o gamă largă de activități de stimulare și dezvoltare în vederea îmbunătățirii competențelor emoționale și sociale precum și creșterii autonomiei personale a beneficiarilor.

Written by infomuntenia.ro

Elena și Absolute, în noul single – ”Lalla” VIDEO

Pietre la rinichi: cum se formează