in

Proiectul educativ Scaloianul, la Muzeul Dunării de Jos Călărași

Joi, 23 mai 2024, Muzeul Dunării de Jos va desfășura Proiectul educativ interșcolar ”Scaloianul”.

Evenimenrtul este organziat în parteneriat cu Școala gimnazială ”Mircea Vodă” Călărași și Școala gimnazială ”Cuza Vodă”, județul Călărași.

În cadrul acestui proiect, care are drept scopuri principale salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial, va fi prezentat obiceiul Scaloianului, obicei străvechi de aducere/alungare de ploaie.

În trecut, pregătirile pentru Scaloian începeau încă de la Paște, când erau adunate cojile de ou vopsite. În cea de-a doua săptămână după Paște, se formau echipe de copii sub îndrumarea bunicilor, dar nu mai mult de 2-3 echipe în fiecare sat.

În a treia marți după Paște, se aducea pământ galben care se frământa cu apa neîncepută de la trei fântâni. În după-amiaza zilei respective, se forma un chip omenesc din lutul preparat și se gătea acest chip cu cojile de ouă de la Paște. Noaptea de marți spre miercuri se începea priveghiul, iar miercuri se jelea Scaloianul precum un mort.

În zorii zilei de joi, Scaloianul era dat pe o apă ca mai apoi să aibă loc masa de pomenire a acestuia.

Evenimentul se va desfășura la Secția Arheologie a Muzeului Dunării de Jos, situată la demisolul Consiliului Județean Călărași, începând cu ora 10:00.