Protecția Consumatorilor: Îndemn pentru consumatori, să ia atitudine

În urma controalelor efectuate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în diferite lanțuri fast food și hypermarketuri au fost constatate nereguli în ceea ce privește cantitatea de gheață pusă în pahar, mai mare ca cea prevăzută în normative, consumatorul primind o băutură diluată cât și existenta unor bacterii coliforme, enterococi intestinali și Clostridium în gheața cu care erau preparate băuturile răcoritoare.

Au fost descoperite neregului în ceea ce privește comercializarea peștelui proaspăt care a fost congelat. Sfătuim toți consumatorii să depună sesizări către protecția consumatorilor pentru recuperarea daunelor morale cât și a celor materiale.

Toți consumatorii care dețin bonul fiscal sau extrasul de card bancar de ahiziționare a produselor ce au făcut obiectul acestor controale să se îndrepte de îndată către protecția consumatorilor în vederea depunerii unei sesizări pentru recuperarea daunelor materiale, morale inclusiv a costurilor aferente realizării analizelor medicale în vederea identificării infectării cu bacteriile regăsite în produsele consumate.

Lucrătorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor apără interesele consumatorilor la standarde europene în condițiile în care starea de sănătate a consumatorilor români este din ce în ce mai precară având în vedere creșterea numărului de persoane care au cancer, obezitatea infantilă, accidente vascular celebrale și alte boli care au ca principală cauză alimentația.

În jur de 398.000 de tineri cu vârstă cuprinsă între 6- 9 ani (din cei aproximativ 13.7 milioane de copii cu aceeași vârstă de la nivelul Uniunii Europene) sunt obezi.

La fiecare minut, 44 de persoane – mai mult de 23 de milioane pe an – se îmbolnăvesc de la consumul de alimente contaminate, iar aproximativ 4700 pe an își pierd viața. Acest lucru este în conformitate cu o analiză a celor mai recente date disponibile intitulată “Povara bolilor alimentare în regiunea europeană a OMS” și reprezintă doar vârful aisbergului: adevăratul număr de cazuri nu este cunoscut.

“Protecția Consumatorilor nu înseamnă doar legislație, drepturi și obligații; înseamnă în primul rând bun simt, normalitate, moralitate și, mai ales, respectul între comerciant, producător, importator și client, în calitatea lui de consumator.
O nouă atitudine, înseamnă și o nouă atitudine pentru sănătate, pentru a fi cu adevărat responsabili pentru noi, pentru copiii noștri, astfel ca împreună să fim cu adevărat consumatori și cetățeni europeni!“ Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

Unii au citit și asta: