in

Protest: Femeile sunt condamnte la muncă pe viaţă!

femeile PC Calarasi varasta de pensionareOrganizatia de Femei a Partidului Conservator se opune categoric ega­lizarii vârstei de pensionare dintre femei si barbati, pâna în anul 2030, propusa de premier prin noua lege a pensiilor.

Aflată la Călăraşi, preşedinta Organizaţiei de femei a Partidului Conservator din judeţul Argeş, Adriana Croitoru a spus că, astfel, femeiel sunt condamnate la muncă pe viaţă, dacă luăm în calcul că femeile trebuie să muncească şi pentru creşterea copiilor şi întreţinerea gospodăriei.

Presedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Conservator, la nivel naţional, Lia Ardelean, susţine că România nu este pregatită în acest moment sa ega­lizeze vârsta de pensionare:
“Egalizarea vârstei de pensionare nu va face decât sa discrimineze în continuare femeile, sa reduca numarul locurilor de munca si sa bareze accesul tinerilor pregatiti spre acestea.

Mai mult, vom asista la o avalansa de pensionari pe caz de boala, fapt care va dauna grav atât sistemului de pensii, cât si societatii românesti”, a subliniat Lia Ardelean.

Lidera femeilor conservatoare a argumentat opozitia la egalizarea vârstei de pensionare, sustinând ca ideea este nefondata atât din punctul de vedere al mentalitatii, cât si a conditiilor de munca si viata ale femeilor, dar si a diferentelor uriase dintre mediul urban si cel rural.

“În România, cele mai multe femei au doua locuri de munca permanente, si la serviciu, si acasa, fiind bine stiut faptul ca femeia se ocupa atât de cresterea si educatia copiilor, cât si de mâncare, curatenie si îngrijirea batrânilor. Apoi, discrepantele dintre mediul urban si cel rural, respectiv lipsa apei curente si a canalizarii de la tara, determina femeile sa depuna un efort foarte mare în munca familiala. Poate si din aceasta cauza, statisticile arata ca numarul femeilor care sufera de boli cronice din România este de trei ori mai mare decât al barbatilor”, a argumentat vicepresedintele conservator.

Presedinta O.F.P.C. a facut un apel la toti partenerii sociali, sindicate, patronate, societatea civila, sa ia pozitii transante pentru a împiedica egalizarea vârstei de pensionare. Lia Ardelean recomanda Executivului sa acorde un termen de gratie pentru implementarea acestei prevederi, prin adoptarea unei perioade flexibile de aplicare a egalizarii.

“Consider ca este nevoie ca perioada cuprinsa între 60 de ani (actuala vârsta de pensionare a femeilor) si 65 de ani sa fie una flexibila în privinta orarului de munca pentru femei, având în vedere ca exista domenii de activitate în care femeile doresc sa se pensioneze mai târziu.

Femeile trebuie sa aiba posibilitatea sa opteze daca vor sa iasa la pensie dupa 60 de ani, cu atât mai mult cu cât gasirea unui loc de munca la vârste înaintate poate deveni o himera. Recomand Guvernului sa revina cu picioarele pe pamântul românesc, sa analizeze realitatile vietii si sa revina asupra acestei decizii de egalizare a vâstei de pensionare, în asa fel încât sa nu se opereze modificari, cel putin pâna în 2050”, a conchis Lia Ardelean.