in

Puşcărie pentru tăierea şi vânzarea ilegală a brazilor de Crăciun

Poliţiştii, împreună cu jandarmi şi lucrători silvici, au efectuat, în perioada 16 – 21 decembrie a.c., 28 de controale şi acţiuni privind circulaţia materialului lemnos, în timpul cărora au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor fiind de 12725 lei, anunţă Biroul de Presă al IPJ Călăraşi.

Activităţile desfăşurate vizează prevenirea şi diminuarea sustragerii şi vânzării ilicite a brazilor de Crăciun. Comercializarea brazilor de iarnă presupune respectarea condiţiilor de legalitate, astfel, locurile de comercializare sunt supuse autorizării, sub sancţiune contravenţională.

Transportul materialelor lemnoase de orice fel, deci şi a brazilor, se poate face numai dacă există acte de provenienţă. Tăierea ilegală a brazilor de Crăciun, precum şi transportul ori comercializarea acestora fără documente de provenienţă, se sancţionează contravenţional conform art. 1 din Legea nr. 31/2000 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu închisoare de la 2 luni la 6 luni sau cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei.

De asemenea, comercializarea de material lemnos, de arbori ori arbuşti ornamentali şi brazi de iarnă, fără documente legale de provenienţă sau revânzarea materialului lemnos cumpărat de persoane fizice de la unităţile silvice pentru trebuinţe proprii, conform art. 2 din Legea nr. 31/2000, se sancţionează cu amendă de la 120 la 200 de lei.