Răceala: cum o tratăm fără medicamente

Dacă ai răcit, nu te grăbi să iei un pumn de pastile. Nu numai că nu te vor scăpa mai repede de un virus sezonier, ba chiar pot prelungi durata unei răceli. Cele mai bune remedii pentru o astfel de afecţiune minoră sunt simple şi naturale, precum odihna sau hidratarea, potrivit ziarului britanic The Independent.

Un adult obişnuit suferă de două până la cinci răceli pe an. Copiii sunt însă mai predispuşi la virusuri, răcind chiar şi de zece ori anual. Sistemul imunitar este responsabil de vindecarea răcelilor şi, în cele mai multe cazuri, acest proces durează între patru şi şapte zile.

Medicamentele convenţionale oferă o ameliorare a simptomelor, dar nu luptă împotriva virusului şi nici nu ajută organismul să elimine infecţia. Dacă vrei să te vindeci mai repede, consumă alimente bogate în vitamine şi nutrienţi, relaxează-te şi stai la căldură.

Inhalează aburi

“Răceala comună este o colecţie de diferite virusuri, iar răspunsul sistemului tău imunitar la ele este inflamarea sinusurilor, care duce la strănut, nas înfundat şi ochi roşii”, a spus Steve Fiels, preşedintele Colegiului regal britanic al medicilor generalişti. “Cea mai bună metodă de a reduce această inflamare este să menţii nasul curat, iar aburul este foarte potrivit”, a adăugat el.

Cum procedezi? Pune un prosop pe cap şi inhalează aburul dintr-un bol cu apă fierbinte, în care ai pus eventual câteva picături de ulei de eucalipt, pentru un plus de confort. “Mai poţi face o baie fierbinte, bună atât pentru răceală, cât şi pentru relaxare”, a spus Field.

Consumă băuturi calde

O băutură caldă face minuni, potrivit lui Ron Eccles, profesor în cadrul Universităţii Cardiff. Un studiu recent a arătat că efectele unui ceai asupra unei persoane cu simptome comune de răceală şi gripă sunt surprinzătoare. “O cană de băutură fierbinte oferă o ameliorare imediată a simptomelor de nas înfundat, tuse, strănut, dureri de gât, frisoane şi oboseală”, a spus Eccles.

Băuturile amărui sunt cele mai potrivite pentru răceală. Mulţi doctori te sfătuiesc să bei un amestec de apă fierbinte cu miere, antiseptic uşor, ghimbir ras, cu proprietăţi anti-inflamatorii şi lămâie proaspătă, pentru gust plăcut şi un plus de vitamina C.

Mănâncă supă de pui

Supa făcută în casă este perfectă atunci când eşti răcit, mai ales dacă o găteşti cu pui. Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, desfundă nasul şi hidratează.

În plus, unele cercetări susţin că puiul are proprietăţi anti-virale, în principal dacă nu îndepărtezi pielea la gătit. În anul 2000, oamenii de ştiinţă de la Centrul medical al Universităţii din Nebraska au descoperit că unele substanţe din supă au un efect anti-inflamator, care ameliorează temporar simptomelor neplăcute.

Răceala este momentul potrivit să mănânci şi un curry iute sau un sos picant. “Mâncărurile şi băuturile condimentate accelerează salivaţia şi secreţiile nazale, lucru care calmează tusea şi durerile de gât”, a spus Eccles.

Citește mai mult: http://www.romanialibera.ro/

Unii au citit și asta: