Radiografii subiective: Ce-a avut şi ce-a pierdut PSD Călăraşi

radiografii PSD

Măcinat de ineficienţă şi cu orgoliul supremaţiei judeţene la pământ, PSD Călăraşi a pierdut şi lupta pentru unitate, virtute pe care liderii locali social-democraţi au invocat-o, în ultima vreme, mai des decât numele lui Victor Ponta.

Conferinţa de alegeri a Organizaţiei Judeţene a PSD Călăraşi în care instalarea la şefia filialei a ministrului Dan Şova trebuia să fie o simplă formalitate s-a transformat în încă un simbol al puterii pierdute şi suficienţei politice.

Pentru că a fost candidat unic dar mai ales pentru că aşa s-a vrut, Dan Şova a obţinut conducerea PSD Călăraşi cu unanimitate de voturi. Unicitatea candidaturii a fost şi pretextul pentru votul la vedere, astfel încât ministrul Marilor Proiecte a obţinut şefia PSD Călăraşi fără să obosească vorbind despre proiectele sale pentru resuscitarea unei organizaţii aflată în moarte clinică.

Nu schimbul de replici între fostul vicepreşedinte al Senatului, Doru Ioan Tărăcilă şi fostul şef de la RAGCL, Ştefan Ion a arătat adevărata stare a PSD Călăraşi, ci momentul alegerii vicepreşedinţilor. Vicepreşedinte de Consiliu Judeţean şi uns cu toate alifiile politice, Ion Ştefan a fost propus de Şova şi votat, la vedere, drept prim-vicepreşedinte.

Însă alegerea vicepreşedinţilor a fost momentul care a arătat starea PSD Călăraşi şi cum s-au aşezat cercurile de putere din cadrul organizaţiei. Pe 11 locuri s-au înscris 15 candidaţi; inevitabil patru au rămas pe afară. Interesant este că viceprimăriţa de la Fundulea (Ligia Bivol) a obţinut 105 voturi faţă de cele 56 ale deputatului Daniel Florea.

Desigur, „poporul este suveran”, dar dacă un parlamentar a luat mai puţine voturi decât un consilier local de la Fundulea, înseamnă că ori deputatul are o problemă gravă de imagine în cadrul organizaţiei ori organizaţia nu pătrunde sensul şi importanţa delegării unui parlamentar în structura de conducere. Ori cărţile s-au jucat altfel…

Votul a fost secret, dar s-a aflat. Delegaţii de la Olteniţa au dat buletine de vot nule, semn că Petre Ţone a hotărât să nu intre, deocamdată, în nici un meci. Tot „pe surse” vine informaţia că deputatului Daniel Florea i s-a tras de la „Călăraşi”. Ori mai exact, de la mulţi dintre cei care, în 2010, şi-au făcut poze cu Oana Niculescu Mizil înainte să se aleagă praful, oficial, de organizaţia de la Călăraşi a PSD.

După ce mai că n-a fost trimis la colţ pe coji de nucă, de către Doru Ioan Tărăcilă, ministrul Dan Şova s-a arătat extrem de diplomat şi altruist. A răspuns criticilor venite din partea acestuia cu laude şi a provocat sala să-i mai facă dar fostului nr. 3 în Stat încă un ropot de aplauze. Şova a hotărât că nu i-ar folosi la nimic un meci cu Tărăcilă, mai ales că nici nu era sigur dacă îl va câştiga.

Ce va rămâne după ce liderii PSD Călăraşi au băut vinul dulce al victoriei la Pensiunea Ada – Aldis? Aceleaşi probleme, aceeaşi paloare politică în faţa „aliatului” PNL, aceiaşi prea puţini activişti politici şi prea mulţi oportunişti care pentru interesul de moment sunt în stare să susţină orice şi pe oricine.

Dan Şova va fi un preşedinte de organizaţie pe care şedinţele de Guvern îl vor ţine departe de Călăraşi şi s-ar putea că filiala să nu poată fi condusă prea bine nici măcar prin telefon, plus că dinainte de a deveni preşedinte, ministrul a atras atenţia că nu agreează ca membrii să caute soluţii la nemulţumirile lor pe la Bucureşti. Adică…

Pentru că am irosit aproape 2900 de litere până aici, ne gândim la încheiere. Chiar dacă finalul poveştii încă nu s-a scris.

PSD-iştii vor continua să fie frustraţi, unii se vor îmbăta numai cu lozinci războinice, alţii vor brăzda liniştea cu şoapte pe la colţuri… Adică mai nimic din ce ar trebui să facă.

Ca să justificăm şi titlul articolului de faţă, PSD a avut ocazia de spune lucrurilor pe nume, de a analiza motivele reale care au dus la actuala stare… PSD Călăraşi a avut ocazia de a forma o echipă puternică, de a uita cu adevărat trecutul dezbinat… a avut ocazia de a face un pas către ceea ce viszează.

Ce a pierdut PSD Călăraşi? Aici avem o veste bună: PSD Călăraşi nu a pierdut nimic. Nu poţi pierde ce nu ai.

Unii au citit și asta: