Raiul cicloturismului este în micro-delta din Ciocănești, jud. Călărași

Peste 30 de bicicliști, membri ai clubului Călărași Cycling Team, au parcurs ieri, 9 iunie 2019, digurile Fermei piscicole Ciocănești, explorând micro-delta din împrejurimi, cu peisaje de luncă specifice Deltei Dunării. Ei au descoperit procesul tehnologic din fermă, au făcut opriri pentru scurte sesiuni de birdwatching și au savurat borșul de pește delicios al domnului Marin Hodorogea, administratorul Fermei.

În cadrul proiectului LENA „Dezvoltarea economiei locale și conservarea naturii în lunca Dunării”, WWF România a inaugurat toamna trecută 5 trasee de cicloturism care scot în evidență tradițiile meșteșugărești și culinare inspirate de traiul în apropiere de Dunăre.

Cu lungimi și grade de dificultate diferite, cele 5 trasee pot fi parcurse, în funcție de experiență și apetit, într-o singură zi sau în 2-3 zile.

În zonă sunt păstrate meșteșuguri vechi de secole: fierării, ateliere de tâmplărie și sculptură în lemn etc., iar producătorii locali le pot oferi turiștilor produse realizate în gospodăriile proprii, cu resurse 100% naturale: legume, fructe, lactate, dulcețuri, miere. Harta traseelor din zona Ciocănești-Dunăre poate fi descărcată de aici: http://bit.ly/2EPp4Fc.

Dacă vreți să programați o drumeție cu bicicleta, să vă delectați din preparatele tradiționale din pește, cel mai potrivit este să dați un telefon cu cel puțin trei zile înainte, pentru o bună organizare. Pentru detalii și rezervări, sunați la 0722.518.186 – ing. Marin Hodorogea, administrator al Fermei Piscicole de la Ciocănești, jud. Călărași.

Este posibilă gestionarea durabilă a unei ferme în armonie cu natura?

Răspunsul este DA, iar Ferma piscicolă de la Ciocănești este un exemplu în acest sens. Situată în lunca Dunării Inferioare, la doar doi kilometri de fluviu, Ferma piscicolă este o micro-deltă în adevăratul sens al cuvântului, inclusă în situl Natura 2000 Ciocănești – Dunăre.

Formată din 30 de bazine piscicole însumând peste 230 de hectare, ferma reprezintă loc de cuibărire şi hrănire peste 20.000 de păsări migratoare dintre care 30 de specii de păsări protejate la nivel european. De la observatorul de păsări amenajat în fermă se pot vedea majoritatea speciilor întâlnite în Delta Dunării: pelicanul comun și pelicanul creț, gâsca cu gât roșu, lopătarul, lișița, cormoranul mare și cormoranul mic, crestețul pestriț.

Ferma piscicolă Ciocănești a devenit în ultimii ani un loc căutat de iubitorii de natură, fie că sunt pasionați de piscicultură, observarea păsărilor sau de cicloturism. „Am colaborat permanent cu WWF şi am căutat să îmbinăm activitatea cu biodiversitatea, cu activitatea de producţie şi menţinerea echilibrului ecologic”, spune administratorul fermei, Marin Hodorogea.

Ce este LENA?

Proiectul Dezvoltarea economiei locale și conservarea naturii în lunca Dunării (LENA – Local Economy and Nature Conservation in the Danube Region) își propune să consolideze abordări comune și  integrate și politici în folosul conservării și utilizării sustenabile a ariilor protejate (Natura 2000) în lunca Dunării și de-a lungul afluenților, care să ducă la crearea unor noi surse de venit în zonă bazate pe natură. Pentru a fi la curent cu noutățile, urmăriți pagina web a proiectului: http://www.interreg-danube.eu/lena. Proiect co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Unii au citit și asta: