in

Rata şomajului din Călăraşi, în scădere faţă de anul trecut

La sfârşitul lunii octombrie 2011, numărul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Călăraşi a fost de 6057 persoane, din care 2724 femei. Din totalul şomerilor, 1569 persoane beneficiază de indemnizaţie de şomaj, iar alte 4488 persoane sunt şomeri neindemnizaţi.

Astfel, rata şomajului corespunzătoare lunii octombrie 2011 a fost de 5,52%, în scădere cu 2,92 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, perioadă pentru care s-a calculat o rată a şomerilor înregistraţi de 8,44%.

Numărul şomerilor a scăzut, raportat la octombrie 2010, cu 2950 persoane, dintre care 1940 beneficiari de indemnizaţie de şomaj şi 1010 şomeri neindemnizaţi.

În ceea ce priveşte repartizarea şomerilor pe localităţile din judeţ, se constată că numărul şomerilor din mediul rural s-a menţinut preponderent faţă de cel al şomerilor din mediul urban – cel dintâi reprezentând 72% din numărul total al şomerilor (4382 persoane), fenomen datorat unei concentrări mai mari a populaţiei în mediul rural, scăderii populaţiei ocupate în agricultură, dar şi slabei reprezentări a mediului de afaceri în zonele rurale.

Localităţile cu şomajul cel mai ridicat sunt concentrate în zona Olteniţa (comunele Chiselet, Curcani, Gălbinaşi, Şoldanu, Spanţov, Luica) şi respectiv zona Lehliu (comunele Dragoş Vodă şi Dragalina).