in

Repatriot, între nepăsarea autorităților și agonia întreprinzătorilor

În organizarea Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Călăraşi (CLIMM), alături de Repatriot – Proiect de repatriere prin antreprenoriat, la Călăraşi, a avut loc Conferinţa Naţională a Diasporei din Călăraşi.

Salutăm continuarea acestei inițiative, dar trebuie să remarcăm că întâlnirea de anul trecut a strâns mai mulţi participanţi, semn că oamenii de afaceri, din diaspora ori locali, sunt mai degrabă sensibili la soluţii decât la identificat probleme. Chiar creierul proiectului Repatriot, Marius Bostan, a admis că autoritățile reacționează de la foarte puțin spre zero la problemele ridicate de oamenii de afaceri.

La eveniment au fost, totuși, prezenți, din partea administrației publice locale, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță și viceprimarii municipiului Călărași, Dragoș Coman și Viorel Ivanciu. De asemenea, la conferință a fost prezent și primarul comunei Independența, Lică Voicu.

Înainte de începerea conferinţei, Nelu Bălaşa, preşedintele CLIMM Călăraşi, declara: “Pe termen lung, obiectivul nostru este construirea unei relații puternice a societății românești și a statului român cu diaspora, benefică în ambele direcții. Ea presupune, pe de-o parte, capacitatea de a valorifica potențialul strategic al diasporei românești, ca punte de legătură cu celelalte state, iar, pe de altă parte, presupune a ști clar ce anume suntem datori să facem pentru diaspora, noi, cei de-acasă.

Statul român trebuie să facă eforturi sporite pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor legitime ale cetăţenilor români aflaţi în străinătate de a li se asigura servicii şi asistenţă consulară la standarde specifice unui stat membru al Uniunii Europene.

A trăi și a munci în străinătate trebuie să devină doar o chestiune de alegere, nu una de constrângere. Acest deziderat va fi îndeplinit atunci când românii din afara graniţelor vor avea opțiunea să se întoarcă în ţară, știind că și acasă munca şi performanţa lor sunt recunoscute și răsplătite.


Am reţinut două mărturii ale unor oameni de afaceri din Călăraşi: unul întors din Canada, altul crescut şi dezvoltat în Călăraşi. Primul a povestit de ce s-a întors în ţară, celălalt a vorbit despre provocările şi frustrările întreprinzătorului local.”


Puiu Ilisei – producător carne de pui, PILIS Călăraşi

“Aveam ce face şi în Canada, dar ne-am întors pentru că suntem români”

“Ne-am întors în 2005. În Canada aveam un business destul de profitabil, nu m-am întors pentru că ne-ar fi mers rău acolo. Ne-am întors pentru că aici avem familiile, părinţii…
În 2005 am început afacerea de creşterea puilor pentru că asta îmi este meseria. Îmi aduc aminte când am mers prima dată, în Canada, la orele de limba engleză, ne învăţau să facem exact ceea ce ştim. Să nu ne ducem ospătari dacă noi suntem ingineri. Să nu luăm munca unora care nu pot s-o facă pe a noastră.

În 2005 ne-am lovit de monopolul Avicola Călăraşi. Nu era un business care să aibă succes dacă nu ne-am fi asociat câţiva mici fermieri şi am făcut împreună un abator. Mulţi ne spuneau că nu avem cum să concurăm cu Avicola Călăraşi. Uite că timpul a trecut şi acum noi suntem pe piaţă iar Avicola Călăraşi a închis.

Aveam ce face şi în Canada, dar ne-am întors pentru că suntem români, avem părinţii aici, aveam destui bani să pornim un business aici, pentru asta ne-am întors. N-a fost uşor, concurenţii noştri nu ne-au lăsat aşa uşor şi ne-au dat la picioare când au prins ocazia. Acum ne dezvoltăm, e adevărat că destul de greu pentru că nu suntem concuraţi doar de vecini ci şi de cei din afară, polonezi şi alţii care aduc carne de pui ieftină în România.

Noi ne bazăm pe faptul că avem un produs bun şi ieftin, proaspăt mereu pe piaţă ceea ce ei nu pot face.”

Pe de altă parte, omul de afaceri Puiu Ilisei se plânge că poziția de monopol a companiilor de gaz și electricitate produce mari neplăceri investitorilor, care sunt obligați să accepte condiții dezavantajoase pentru a putea fi branșați la curent electric și gaz metan.

 

Liviu Tomescu – D’all Class Călăraşi (centru SPA, terasă restaurant)

Condamnat să reuşească

“Nu mă plâng, nu sunt astfel de om, dar fac o constatare. Domnul Ilisei spunea că administraţia nu i-a dat o piatră. Eu zic să se bucure că nu i-a luat-o.

Eu nu mai am linişte. M-am înhămat la vreo 10 ani de datorii la bănci, alţi ani datorii la administraţia locală şi ANAF, care te întreabă dacă dacă ai vândut o proprietate acum 8 ani în urmă, și acum 16% din banii pe care i-ai băgat în firmă trebuie să-i plăteşti…

N-aş vrea să vă dau pesimism, dar eu îl trăiesc. Mă lupt cu el. Uneori cred că educaţia asta de copil crescut pe calea ferată mă face să nu abandonez.

Ce m-a făcut să rămân în România?! După toată povestea asta a mea aş spune că am fost neinspirat. Acum văd ce înseamnă cu adevărat greul. Acum nici nu mai am scăpare. Şi dacă aş vrea să plec mâine nu mai am cum.

De ce aş avea nevoie? Să fiu lăsat în pace. E prea mult?! Nu am nevoie de ajutor, aş vrea să fiu lăsat în pace. Să nu mai vină organe de control de trei ori pe săptămână ori de două ori pe lună. Eu nu vreau sprijin.


Nelu Bălaşa: “Întreprinzătorul nu vrea iubire, vrea respect”

“Administraţia locală este o administraţie care oprimă întreprinzătorul. Întreprinzătorul nu vrea iubire, vrea respect. Şi conştientizarea faptului că întreprinzătorul plăteşte tot: salarii, impozite, taxe, tot ce înseamnă dezvoltarea unei comunităţi este generat de întreprinzător.”


Marius Bostan – inițiator Repatriot

“Cea mai bună investiţie este în idei”

“Noi dacă îi facem pe ceilalţi să înţeleagă valoarea antreprenorului, că fără el ar muri tot, că dacă n-ar fi taxele şi impozitele plătite de întreprinzători nu ar fi bani de salarii pentru administraţie, medici, profesori, tot ce înseamnă stat…

Eu cred că multă lume nu înţelege asta. Alţii nu vor să înţeleagă. Cea mai bună investiţie este în idei. Ca oamenii să gândească normal, la principiile pe care este fundamentată civilizaţia noastră.”

RePatriot, proiect de repatriere prin antreprenoriat al Fundației Romanian Business Leaders, este o platformă de inspirație, consiliere și informație, care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile  din țară.

Citește mai mult pe repatriot.ro