in

Revigorarea economiei mondiale vine din China şi Japonia

 • China a devenit cel mai mare exportator mondial şi se pregǎteşte sǎ ajungǎ a doua economie a lumii.
 • În Japonia, cel mai semnificativ indice privind <<sǎnǎtatea>> economiei a crescut pentru a opta lunǎ consecutivǎ. Indicele Bursei din Tokio înregistreazǎ creşteri record.
 • Creşterea fiscalitǎţii în România în perioada actualǎ va diminua considerabil şansele acesteia de a profita de <<primele trenuri>> ale revigorǎrii economice mondiale şi de a ieşi mai repede din crizǎ.
 • “Economiile Chinei şi Japoniei se bazeazǎ foarte mult pe exporturi, iar creşterile economice înregistrate de aceste state constituie semnale pozitive privind revigorarea economicǎ globalǎ, întrucât absorţia exporturilor acestora de cǎtre alte ţǎri demonstreazǎ cǎ cele din urmǎ îşi recapǎtǎ la randul lor potenţialul economic, evident, în ritmuri diferite”, a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est. “Şomajul rǎmâne, la nivel mondial, principalul <<preţ>> plǎtit pentru ieşirea din crizǎ, alǎturi de deficitele bugetare ridicate”, a adǎugat Victor Safta.

  Exporturile Chinei au crescut cu 17,7% în decembrie 2009 faţǎ de aceeaşi lunǎ a anului precedent, marcând prima creştere în 14 luni; în acelaşi timp, exporturile cumulate ale Chinei le-au depǎşit pe cele ale Germaniei, astfel încât China a devenit cel mai mare exportator din lume. “Faptul cǎ ierarhia mondialǎ a exportatorilor s-a schimbat este evident un lucru important, dar, în ceea ce priveşte finalul crizei mondiale, cel mai important semnal îl constituie creşterea exporturilor Chinei în luna decembrie, întrucât subliniazǎ potenţialul statelor importatoare de a achiziţiona şi consuma producţia respectiva”, aratǎ analiştii X-Trade Brokers.

  Majoritatea analiştilor din lume sunt de acord cǎ dupǎ criza economicǎ pe care încǎ o traverseazǎ întreaga lume, atât ierarhiile, cât şi o serie de repere ale economiei mondiale se vor schimba. Şi, dacǎ în 2007, China a luat locul Germaniei devenind a treia economie a lumii dupǎ SUA şi Japonia, majoritatea previziunilor indicǎ faptul cǎ în acest an China va trece pe locul al doilea, <<surclasând>> şi Japonia.

  “Evident cǎ, mai ales în acest secol, toţi factorii economici sunt interdependenţi la nivel global. De exemplu, unul dintre motivele creşterii burselor asiatice a fost semnalul pozitiv dat de creşterea vânzǎrilor retail din SUA, precum şi creşterea vânzǎrilor pe piaţa americanǎ raportatǎ de unii exportatori asiatici”, spun analiştii X-Trade Brokers.

  “Indicele NIKKEI 225 privind Bursa din Tokio a cunoscut o evoluţie uimitoare în ultima perioadǎ, înregistrând o creştere de aproximativ 20% în numai cinci sǎptǎmâni, dupǎ ce în a doua parte a anului trecut a marcat o evoluţie mult mai slabǎ decât majoritatea indicilor bursieri importanţi”, a arǎtat Victor Safta. “În acest moment este testatǎ rezistenţa datǎ de maximul anului 2009, la nivelul 10.750, <<spargerea>> acesteia putând reprezenta un nou semnal puternic de cumpǎrare pentru investitori. Indicatorii au configuraţii pozitive şi se apropie de zona de supracumpǎrare”, aratǎ analiştii X-Trade Brokers.

  În plus, cel mai semnificativ indicator privind <<sǎnǎtatea>> economiei Japoniei a înregistrat în noiembrie a opta creştere consecutivǎ, motivatǎ de creşterea producţiei nipone ca urmare a creşterii cererii pe pieţele sale de export.

  “Ultimele evoluţii din China şi Japonia sunt printre cei mai importanţi indicatori privind sfârşitul crizei economice globale, lucrurile urmând, fireşte, sǎ evolueze diferit de la ţarǎ la ţarǎ. Foarte importantǎ va fi perioada imediat urmǎtoare care va arǎta dacǎ avem de-a face cu un trend susţinut sau dacǎ unele evoluţii au fost conjuncturale”, a subliniat Victor Safta. “În ceea ce priveşte România, o creştere a fiscalitǎţii într-o perioadǎ precum cea pe care o traverseazǎ îi va diminua considerabil şansele de a profita de <<primele trenuri>> ale revigorǎrii economiei mondiale şi de a ieşi mai repede din crizǎ”, a conchis Victor Safta.

  Deputatul de Călăraşi, Eugen Nicolăescu, a vrut mai mulţi bani pentru sănătate

  Maternitatea din Călăraşi va deveni funcţională la 1 februarie