in

Revin plafoanele în farmacii !


vasile_nedelcuDeclaraţie politică a senatorului PNL de Călăraşi, Vasile Nedelcu: Stimaţi colegi, Organizaţia  Mondială a Sănătăţii defineşte  sănătatea   ca “o stare pe deplin favorabilă  atât fizic, mental, cât şi social”. Mai exact, eşti sănătos când ai capacitatea de a duce o viaţă  productivă social şi economic. Cum înţeleg ţările Uniunii Europene să se preocupe de starea de sănătate a cetăţenilor lor , este un fapt cunoscut: printr-un demers integrat şi o angajare fermă  a guvernelor  în direcţia  asigurării unui nivel ridicat de protecţie, competitivitate şi inovare în domeniul sănătăţii publice .

In ceea ce priveşte medicamentele şi tratamentul, obiectivele UE vizează : garantarea accesului la medicamente, la preţuri decente, a siguranţei şi eficienţei acestora   şi, nu în ultimul rând, ameliorarea cooperării între  industria farmaceutică, factorii implicaţi în sistemul sanitar  şi ţările U.E.

Dar să vedem cum înţelege România, ţară  intrată de curând în familia europeană, să se alinieze acestor obiective? Sau, ca să fiu mai exact, cum sunt aplicate, la nivel judeţean,   promisiunile din programul de guvernarecu care au câştigat alegerile?  Sunt obligat să reamintesc că unul din punctele capitolului “Sănătate” ale coaliţiei PSD-PDL viza “îmbunătăţirea calităţii vieţii, in condiţiile compatibilizării sistemului sanitar românesc cu cel din Uniunea Europeană” şi, printre altele “garantarea accesibilităţii la medicamente compensate şi gratuite pentru toată perioada anului! Cu alte cuvinte, eliminarea plafoanelor la medicamentele din farmacii.

Şi, întrucât  reprezint Călăraşiul  în Parlamentul României , vă   voi prezenta   situaţia  locuitorilor  din această zonă, după ce, în spiritul binecunoscutei “consecvenţe” , Ministerul Sănătăţii a impus noi plafonări pentru medicamente.

Ca urmare,  deşi ne aflăm în prima jumătate a lunii mai, farmaciile din municipiul Călăraşi nu mai eliberează reţete compensate şi gratuite, pentru că  au fost reintroduse plafoanele care limitează accesul populaţiei la medicamente. Totodată, se constată că valoarea acestor plafoane este mult mai mică, comparativ cu cele stabilite în aceeaşi  perioadă a anului trecut.  Menţionez, totodată,  faptul că , la începutul lunii mai, farmaciile din judeţul Călăraşi au semnat  cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate noile contracte de furnizare de medicamente în regim compensat şi gratuit pentru anul 2009.  In aceste contracte este menţionată existenţa unor plafoane orientative egale pentru toate farmaciile din judeţ.  Decizia  îi va afecta în mod direct  pe bolnavii cronici şi , deopotrivă,  pe cei  cu afecţiuni  grave, care se vor vedea, din nou, obligaţi să stea la cozi interminabile în faţa farmaciilor, la începutul fiecărei luni, pentru a-şi procura medicamentele vitale.  In mod inevitabil, vor exista numeroşi bolnavi   care se vor afla în imposibilitatea de a-şi cumpăra medicamentele, din cauza plafoanelor foarte mici ale farmaciilor.   Se pune întrebarea, pe bună dreptate, ce se va întâmpla cu aceşti oameni?  Cum este posibil ca o ţară membră a Uniunii Europene să-şi umilească cetăţenii, prin restricţionarea medicamentelor la care au dreptul  , în baza contribuţiei la bugetul  asigurărilor de sănătate?  Sunt convins  că situaţia din Călăraşi se regăseşte şi în alte judeţe. Şi,  atunci, îi întreb pe guvernanţii noştri: Cum rămâne cu punctul din programul de guvernare care stipula compatibilizarea sistemului sanitar românesc cu cel din Uniunea Europeană?  Cum rămâne cu  nerespectarea promisiunilor privind eliminarea   plafoanelor la medicamentele compensate şi gratuite ? Cum rămâne cu calitatea vieţii cetăţenilor României?  Sper ca în răspunsul dumneavoastră, dacă el va veni, să nu invocaţi iarăşi criza economic mondială,  aşa cum procedaţi de câtăva vreme!

Şi pentru că  tot este vorba de reforma sistemului de sănătate publică, vă reamintesc că, în clasamentul recentului Index European de Sănătate, România ocupă un loc codaş , în privinţa sistemului de sănătate, situându-se pe locul 27 din 31 ţări europene analizate.

Vasile NEDELCU

Senator PNL  – CălăraşiValori călărăşene | Aurel Nicolescu

Burse sociale pentru elevii săraci