in

România sprijină integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Primul-ministru Emil Boc a avut astăzi la Chişinău, întrevederi cu omologul său, Vladimir Filat şi cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în cadrul cărora a dat asigurări că România sprijină Republica Moldova în vederea aderării sale la Uniunea Europeană,

„România a fost, este şi va fi un susţinător necondiţionat al drumului european al Republicii Moldova. Demersurile dumneavoastră vor fi susţinute în totalitate de autorităţile de la Bucureşti”, a declarat premierul român.  Totodată, Emil Boc a ţinut să felicite autorităţile din Republica Moldova pentru progresele înregistrate: „Felicit Guvernul de la Chişinău pentru determinarea şi orientarea clară spre libertate şi democraţie în spaţiul Uniunii Europene”.

De asemenea, premierul Emil Boc a declarat că România susţine lansarea cât mai rapidă a dialogului privind liberalizarea regimului de vize acordate de Uniunea Europeană pentru cetăţenii din Republica Moldova, „un demers care trebuie început şi care va aduce beneficii reale cetăţenilor Republicii Moldova”.

Premierul Vladimir Filat a afirmat că „Republica Moldova este o ţară europeană, cu cetăţeni europeni, care au dreptul să aibă acces la valorile şi libertăţile europene”, subliniind totodată nevoia de susţinere pe care ţara sa o are: „Avem nevoie de prieteni sinceri, care ne sunt alături atunci când avem nevoie. România este cel mai bun exemplu” a declarat premierul Republicii Moldova.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, s-a declarat la rândul său optimist în ceea ce priveşte colaborare cu România, în vederea integrării europene. „România este alături de noi; sunt convins că împreună vom parcurge acest drum cât mai repede spre Bruxelles”, a afirmat Mihai Ghimpu.

De asemenea, în cadrul discuţiilor cu preşedintele Republicii Moldova, premierul român a subliniat amploarea colaborării dintre cele două state: „La nivel guvernamental sunt mai multe acorduri în derulare în acest moment: atât la nivel educaţional, prin susţinerea programului de burse – cele 5.000 de burse pe care le avem în lucru -,proiecte în domeniul turismului, şi nu în ultimul rând, propunerea de a încuraja oamenii de afaceri din România, pe bază de parteneriat public – privat, să susţină proiectele de modernizare a infrastructurii şi a altor domenii în Republica Moldova. Cred că este un moment bun pentru investiţii, atât în România, cât şi în Republica Moldova.

Cine investeşte acum, va ieşi învingător la sfârşitul crizei economice” a afirmat premierul Emil Boc. Şeful Executivului român a mai precizat că România şi Republica Moldova vor mai coopera şi pentru dezvoltarea unor proiecte în domeniul energiei, precum şi pentru construcţia de poduri şi refacerea infrastructurii, astfel încât cetăţenii români şi moldoveni să poată comunica mult mai uşor

Primul-ministru Emil Boc a efectuat astăzi o vizită de lucru la Chişinău, în cadrul căreia a fost însoţit de miniştrii Vasile Blaga, Teodor Baconschi, Elena Udrea, Daniel Funeriu.