S-a decis: În ciuda plângerii CJ Călărași, nu e infracțiune să pui întrebări

Se întâmplă în România, mai exact la Călărași. Trei jurnaliști au fost dați pe mâna procurorilor, fiind audiați într-un dosar penal de “violarea sediului profesional”. Plângerea a fost făcută de Consiliul Județean după ce ziariștii care investigau folosirea în interes personal a unei autoutilitare a instituției au vrut să aducă acest lucru la cunoștința conducerii executive. În loc să fie felicitați, reporterii au fost citați într-un dosar penal. După șapte luni, în care au avut loc audieri ale martorilor și administrate diferite probe, dosarul a fost clasat.

Citiți, în continuare, o poveste reală despre libertatea presei, libertate care pare să fie pusă în discuție de unii reprezentanți ai administrației locale, care se arată deranjați de întrebările jurnaliștilor dar nu și de modul în care unii subordonați înțeleg să dispună de banul public.

Mașina CJ la cheremul unui angajat, ziariștii cercetați penal

Chiar pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, jurnalistul Marius Stroe (infomuntenia.ro) s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași pentru a i se aduce la cunoștință ordonanța de clasare în dosarul penal în care a fost personaj, alături de alți doi colegi de breaslă, jurnaliști în alte două redacții.

De unde a pornit toată aventura?

Pe 8 august, 2017, microbuzul cu numărul de înmatriculare CL 23 CJC a fost depistat în timp ce transporta angajați ai Consiliului Judeţean Călăraşi în municipiul Slobozia. A plecat dimineaţa, aproape de ora 8, şi după ce s-a oprit să încarce diverse de la Bricodepot, a plecat spre Slobozia.

Şoferul a oprit doar când a întâlnit maşina lui Viorel Bîrzan, şef Serviciu administrativ în cadrul CJ Călăraşi. Au schimbat câteva vorbe, după care microbuzul şi-a continuat drumul, în viteză spre Slobozia. Aici, şoferul şi-a dat seama că este urmărit. A lăsat angajaţii într-o staţie Petrom, după care a încercat să-şi facă pierdută urma printr-un labirint de străduţe. S-a întors la Consiliul Judeţean, unde a parcat maşina şi a refuzat să răspundă la întrebarea: Ce a căutat la Slobozia, pe cine a dus acolo şi de ce? Şi-a căutat şeful, Viorel Brînzan,  şi, după ce nu l-a găsit, a dispărut.

L-am găsit noi şi l-am întrebat ce a căutat maşina Consiliului Judeţean Călăraşi la Slobozia. N-am putut scoate o informaţie coerentă, în afara promisiunii că va răspunde oricărei întrebări. A dispărut, apoi şi dumnealui.

Am dorit un punct de vedere şi de la preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, care ne-a transmis că nu ne poate primi pentru că are program de audienţe. Am hotărât să aşteptăm să termine programul de audienţe, ca apoi să ne explice şi nouă, în 30 de secunde, ce a căutat microbuzul la Slobozia şi ce fac angajaţii CJ acolo.

Drept răspuns la insistenţele noastre de a primi un răspuns, am fost legitimaţi de poliţiştii chemaţi la sediul CJ Călăraşi prin intermediul Serviciului Unic de Urgenţe 112. Poliţiştii s-au convins că nu prezentăm pericol public şi că nu există nici potenţialul unei altercaţii care să degenereze.

Ieşit din birou, preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă a ignorat, întrebările jurnaliştilor şi a refuzat să ofere un răspuns la întrebarea de bun simţ: Ce a căutat microbuzul CL 23 CJC la Slobozia?

Peste câteva ore, după refuzul preşedintelui Iliuţă de a oferi un răspuns la o întrebare simplă, am primit, de la Biroul de Presă al Consiliului Judeţean, un comunicat de presă pe care îl reproducem integral:

Astăzi, la sediul instituției, am fost martorii unui eveniment pe care îl dezaprobăm total.
Din punctul nostru de vedere acțiunea de hărțuire care a avut loc atât la adresa angajaților Consiliului Județean Călărași cât și la adresa președintelui Vasile Iliuță are în spate o strategie de denigrare pusă la cale de persoane ale căror interese au fost afectate.
Asigurăm cetățenii județului că nu vom răspunde acestor atacuri și că vom acționa pe toate căile legale pentru a neutraliza astfel de factori perturbatori.
Obiectivele echipei Iliuță sunt altele decât a intra într-o polemică neconstructivă: legalitatea actului administrativ și indentificarea nevoilor comunității.

Interesant este că, peste câteva zile, într-un răspuns la o solicitare pe Legea 544, Consiliul Județean Călărași ne informează că autovehiculul pe care îl investigam s-a deplasat în “scopul realizării unui interes al unui angajat din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Călărași.” Mai mult decât atât, Consiliul Județean recunoaște și un prejudiciu, recuperat de la șeful Serviciului Administrativ. Și atunci de ce ziariștii au fost reclamați la Parchet? Poate pentru insistența de a obține un răspuns în legătură cu motivul deplasării mașinii CJ la Slobozia? Dacă Bîrzan a folosit mașina CL 23 CJC în interes personal, de ce s-a făcut plângere împotriva ziariștilor?!

Ziariști reclamați după ce au pus întrebări

Președintele Consiliului Județean Călărași, liberalul Vasile Iliuță a înțeles să facă plângere unor ziariști care investigau modul de folosire cel puțin impropriu al unui microbuz proprietate a instituției publice?

Conform organului de cercetare penală al Poliției Judiciare, persoana juridică Consiliul Județean Călărași a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași o plângere prin care sesiza că în data de 08.08.2017, în jurul orei 10, Stroe Marius Dorel, Badea Marin și Vieru Burlescu Emil au pătruns în sediul Consiliului Județean Călărași pentru a solicita unele informații cu privire la deplasarea în mun. Slobozia a autovehiculului cu nr. de înmatriculare CL 23 CJC, aparținând Consiliului Județean, aceștia având un comportament agresiv verbal. În urma plângerii CJ Călărași s-a început urmărirea penală IN REM privind infracțiunea de “violarea sediului profesional”.

Asta nu e tot. Consiliul Județean Călărași, reprezentat în plângerea penală de PNL-istul Vasile Iliuță, voia de la jurnaliști și 50.000 lei (jumătate de miliard lei vechi) cu titlu de daune morale, precum și cheltuieli de 7.500 lei pentru avocatul ales.

Au fost audiați cei trei jurnaliști, directorul adjunct al Direcției pentru Dezvoltare din cadrul CJ – Grama Eduard, șef Serviciu Administrativ – Viorel Bîrzan, vicepreședinte CJ Călărași – Marian Dinulescu, purtătoarea de cuvânt – Petre Voivozeanu Marinela, secretara președintelui CJ – Roșca Teodora Sandra și agentul de pază Bogdan Silviu Daniel.

Parchetul constată că nu a fost nici un viol de sediu profesional

Cităm din referatul întocmit de organului de cercetare penală al Poliției Judiciare, care a fost încheiat cu propunerea de clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea de “violarea sediului profesional”:

  • Analizându-se sub aspectul laturii obiective a infracțiunii prevăzute de art. 225 alin 1 CP, în care elementul material constă în pătrunderea fără drept, în orice mod, în oricare dintre sediile unde o persoană juridică sau fizică își desfășoară activitatea profesională ori refuzul de a le părăsi la cererea persoanei îndreptățite, rezultă că pătrunderea în sediul Consiliului Județean Călărași a persoanelor Stroe Marius Dorel, Badea Marin și Vieru Burlescu Emil nu a fost realizată fără drept, întrucât, prin simplul fapt că este instituție publică, pătrunderea s-a realizat în timpul desfășurării programului de lucru, iar spațiile în care au pătruns cele trei persoane erau deschise publicului, la orele și în spațiile respective desfășurându-se programul de audiențe. […]
  • Însuși faptul că spațiile în care au pătruns cele trei persoane, Stroe Marius Dorel, Badea Marin și Vieru Burlescu Emil, sunt deschise în general publicului, se opune calificării lor ca private, în aceste spații nefiind accesul interzis publicului, astfel violarea sediului profesional se poate reține numai în raport cu încăperile în care intrarea este în general restricționată.

După analiza actelor de urmărire penală și având în vedere și referatul organelor de poliție, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași a dispus clasarea cauzei, în data de 26 martie 2018.

Ar fi interesant de investigat, acum, și modul în care a fost desemnat avocatul care să reprezinte Consiliul Județean în acest caz, în situația în care instituția are un întreg aparat juridic pe statul de plată. De asemenea ar fi interesat de analizat și modul în care s-a constituit parte civilă CJ Călărași, dacă cele două aspecte s-au făcut cu respectarea legii. Și nu ne referim neapărat la o investigație jurnalistică…

 

Unii au citit și asta: