Salariile mici vor creşte în următorii cinci ani

emil-boc-la-calarasiPrimul-ministru Emil Boc, vicepremierul Dan Nica, ministrul Finantelor Publice Gheorghe Pogea, ministrul Justitiei Catalin Predoiu si ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale Marian Sârbu au avut astazi o noua întâlnire cu reprezentantii principalelor sindicate din România, pentru a discuta proiectul Legii salarizarii unitare în sectorul bugetar, pentru care Guvernul îsi va asuma raspunderea în Parlament.

Seful Executivului a sustinut ca în formularea proiectului de Lege a salarizarii unice a personalului din sectorul bugetar s-a tinut cont de solicitarile, observatiile si principiile formulate de catre reprezentantii sindicali, dar si de constrângerile bugetare impuse de respectarea indicatorilor macro-economici negociati prin acordurile pe care România le-a încheiat cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Primul-ministru a mentionat ca Guvernul a înglobat în proiectul de lege propunerea sindicatelor de reducere a scarii de ierarhizare de la 1/15 la 1/12. In perioada 2010-2015 vor creste accelerat salariile mici iar sporurile salariale vor reprezenta, în ansamblu, maxim 30% din salariu.

În sanatate va fi o crestere de 78%, în învatamântul pre-universitar de 90%, pentru functionarii publici 68%, pe o medie de 57%. De asemenea, am facut tot ce ne-a stat în putinta si pentru puterea judiciara, de a fi în primul rând tratata ca putere egala în stat alaturi de puterea executiva si puterea legislativa, prin pozitionarea ei acolo unde îi este locul si prin a putea acorda limita sporurilor în ceea ce prevederile bugetare ne permit”, a declarat primul-ministru.

„Fiecare categorie profesionala este foarte importanta pentru România si pentru fiecare trebuie gasita solutia de plasare corecta pe scala salarizarii unice” a mentionat premierul Emil Boc.

La întâlnire au participat, din partea sindicatelor, reprezentantii Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din România „Fratia”, Blocului National Sindical, Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica „Publisind”, Confederatiei Sindicatelor Democratice din România, Confederatiei Nationale Sindicale “Cartel ALFA”, Confederatiei Nationale Sindicale Meridian, Federatiei Nationale Sindicalea “Justitia”, Uniunii Nationale a Judecatorilor din România, Asociatiei Magistratilor din România, Consiliului Superior al Magistraturii.

Unii au citit și asta: