Salvarea sistemului medical românesc ar putea începe de la Călăraşi

Directorul medical al Spitalului Judeţean Călăraşi, Conf Dr. Laurenţiu Beluşică a reuşit să readucă judeţul Călăraşi pe harta României. Cel puţin din punct de vedere al interesului trezit pentru starea medicilor şi a sistemului medical, municipiul Călăraşi a fost, timp de o zi, Capitala României.

Aproximativ 60 de medici din România dar şi Republica Moldova au participat la Conferinţa Naţională „Hemoragia sistemului medical din România – de ce ne pleacă medicii?”, o dezbatere care a pus punctul pe „I” , în care medicii nu s-au ferit să pună chiar degetul pe rană. Consiliul Judeţean Călăraşi s-a raliat ideii doctorului Beluşică şi a sprijinit organizarea evenimentului.

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţe Călăraşi a declarat că scopul întâlnirii medicilor, la Călăraşi, este să aflăm de ce ne pleacă doctorii din ţară, dar să identificăm şi soluţii.

Un neurochirurg a scos în evidenţă că sistemul medical vrea să transforme medicii în orice altceva ce nu are legătură cu practicarea meseriei pentru care s-au pregătit asiduu, reclamând teancurile de hârtii pe care doctorii trebuie să le completeze: „Eu n-am făcut chirurgie, 6 ani de facultate şi 7 ani de rezidenţiat, ca să fiu administrator sau contabil. Eu m-am pregătit ca să operez pacienţi, nu să fac administraţie şi tot felul de codificări.”

Un alt medic a scos în evidenţă o problemă de care multe judeţe se lovesc: „Posturile nu sunt scoase la concurs, dar ne mirăm că ne pleacă medicii. Medicii trebuie ajutaţi să nu se mai gândească la salariile mici, la bani. Dacă medicul va fi satisfăcut, atunci şi pacientul va fi mulţumit.”

La conferinţa de la Călăraşi a fost scoasă în evidenţă şi modalitatea total inechitabilă de evaluare financiară a prestaţiilor medicale: „O apendicită este tot o apendicită şi la Cucuieţii din Deal şi la Spitalul Universitar. Medicii ar trebui plătiţi la acelaşi nivel, indiferent de spitalul în care lucrează.”

Directorul medical al Spitalului Judeţean Călăraşi, Conf. Dr. Laurenţiu Beluşică a venit cu propuneri concrete pentru a acoperi necesarul de medici din România: „Propun în mod ferm executivului şi legislativului găsirea şi adoptarea, în regim de maximă urgenţă, a unui pachet de măsuri care să permită accesul, în condiţii legale, al cadrelor medicale din spaţiul non UE în România. Un Pas important în acest sens este ordonanţa de urgenţă a Ministerului Sănătăţii nr. 45 /31.08.2016, care însă dacă nu va fi dublată de norme realiste de aplicare nu va avea efecte scontate. Desigur că impactul economic şi social va fi serios şi trebuie anticipat reculul acestui fenomen.

Apreciez că într-o prima etapă, accesul la muncă, în condiţii de
urgenţă al unui număr de 2.000-3.000 de medici măcar pentru o perioadă limitată de timp ar scoate ţară din impas. Dar trebuie ţinut seama că nevoia de cadre medicale depăşeşte 13.000 de persoane. Orice altă măsură care să contribuie la “SĂNĂTATEA SĂNĂTĂŢII!” este bine venită.

Am convingerea că acest simpozion şi-a atins scopul. O astfel de manifestare nu se face de unul singur, ci în echipă. Personal, mă voi implica să fac echipă cu cei interesaţi de acest subiect şi vom pune cap la cap idei pe care le voi supune dezbaterii. Este prima conferinţă de acest gen din ţară şi îmi doresc să aibă că finalitate redactarea Memorandumul de la Călăraşi pe care să îl transmitem Ministerului Sănătăţii!”

Unii au citit și asta: