„Școli Conectate la Comunitate”, proiect în beneficiul școlilor

Fundatia Noi Orizonturi implementeaza pana in 2019 programul „Scoli Conectate la Comunitate”.

Proiectul urmareste sa infiinteze o retea de scoli comunitare cu obiectivul de a imbunatati sistemul de invatamant din Romania.

Totodata, promoveaza nevoia ca parintii si intreaga comunitate sa se implice si sa sustina procesul educational pentru ca acesta sa aiba in final succes.

Dupa prima faza a proiectului, a fost infiintata o retea de 30 de scoli comunitare carora le-au fost oferite:

– activitati de formare pentru liderii scolilor;
– facilitator extern pentru echipa scolii;
– finantare pentru proiecte.

Cele 30 de scoli participante in proiect pana in prezent si-au imbunatatit vizibil relatia cu reprezentantii comunitatii.

Un exemplu de succes este scoala din Sanmihaiu de Campie (Bistrita Nasaud), unde a fost amenajat un club de fitness pentru parinti si profesori, care ii aduce impreuna, dezvolta increderea reciproca si face colaborarea mai usoara atunci cand acestia discuta despre roluri si responsabilitati in educatia copiilor.

Fundatia noi Orizonturi si-a dezvoltat capacitatea de a sustine proiectul scolilor comunitare prin construirea unor instrumente specifice (materiale de formare, pregatirea unui nucleu de facilitatori, sistem de autoevaluare participativa a scolii).

In proiect au fost implicati pana in prezent 60 lideri de scoli si 30 consilii de administratie ale scolilor (294 membri), 13279 elevi, 1350 cadre didactice, 18 asociatii de parinti, peste 50 ONG-uri, 25 de primari.

Pana in prezent au fost implicate in proiect scoli din orasele/comunele: Cluj-Napoca, Mintiu Gherlii (jud. CJ), Sinmihaiu de Cimpie, Salva, Bistrita (jud BN), Baia Mare (jud. MM), Iratosu (jud. AR), Timisoara (jud. TM), Caransebes (jud. CS), Deva (jud. HD), Zarnesti (jud. BV), Balan, Baile Tusnad (jud. HR), Dragomiresti (jud. DB), Budesti (jud. CL), Bucuresti, Galati, Tg Bujor (jud. GL), Tulcea (jud. TL), Harsova (jud. CT), Ardeoani (jud. BC), Timisesti (jud. NT), Suceava, Salcea, Scheia (jud. SV), Iasi (jud. IS).

De asemenea, proiectul „Scoli Conectate la Comunitate” a obtinut premiul I la sectiunea „Comportament civic si participare publica” in cadrul competitiei Gala Societatii Civile 2018.

Unii au citit și asta: